Sabor: Izjašnjavanje o amandmanima na prijedlog Državnog proračuna

U Hrvatskom saboru večeras je nastavljeno izjašnjavanje i iznošenje stajališta zastupnika o amandmanima na predloženi proračuna za 2021., uglavnom oporbenih koji traže veće iznose za pojedine stavke, a koje predstavnici Vlade uglavnom odbijaju tvrdeći da su predviđeni dostatni.

Tako su primjerice odbijeni amandmani na Državni proračun iz resora Ministarstva znanosti i obrazovanja Zeleno-lijevog bloka, koji je obrazložio zastupnik Damir Bakić, a kojim bi se povećala sredstva za građanski odgoj za 4 milijuna kuna, a smanjila sa stavke edukacije o vrijednostima Domovinskoga rata. Nije prošao njihov amandman da se za poticanje izvannastavnih aktivnosti u srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju usmjeri milijun kuna, koji bi se skinuo sa stavke administrativnih troškova i upravljanja Ministarstva branitelja.

Odbijen je i amandman Kluba zastupnika SSIP, Pametno i Glas za razvoj sustava obrazovanja odraslih sa 4,8 na 10 milijuna kuna, a smanjenje na stavci Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje prognanika, povratnika i izbjeglica, a koje je obrazložila zastupnica Anka Mrak Taritaš. Također je odbijen i amandman kojim taj Klub predlaže povećanje sredstava za gotovo 11 milijuna kuna za provedbu kurikularne reforme i tako smanji stavka opremanja, modernizacije i izgradnje Ministarstva obrane.

Miro Bulj (Most) zatražio je amandmanom povećanje sredstava za osnovnoškolsko obrazovanje kako bi se osigurali topli obroci za djecu i ruralnim područjima tako da se za tu namjenu preusmjeri 20 milijuna kuna sa stavke administracija i upravljanje Ministarstva financija, no to nije prihvaćeno.

Negodovao je zbog, kako ocjenjuje, ustrajnog odbijanja predloženih oporbenih amandmana kao na tekućoj traci, upitavši zašto na saborsko izjašnjavanje o predloženim amandmanima nije došao resorni ministar Radovan Fuchs. Također je negodovao što nema popodnevnog TV prijenosa saborske sjednice na kojoj je izjašnjavanje o amandmanima na prijedlog državnog proračuna.

Nikola Grmoja (Most) izrazio je žaljenje zbog neprihvaćanja oporbenih amandmana među kojima i njegovi –  40 milijuna kuna za obnovu domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi te 50 milijuna kuna za starije osobe a na teret rashoda Porezne uprave.

Katarina Peović (Radnička fronta) tražila je amandmanom da se 500.000 kuna predviđenih za financiranje obilježavanje bleiburške tragedije u potpunosti preusmjere u Ministarstvo znanosti i obrazovanja, tvrdeći kako se komemorira kvislinška vojska, a ne Hrvatska vojska. S njome s nije složio predsjedavajući potpredsjednik Sabora Željko Reiner, a Miro Bulj (Most) podsjetio je da su na Bleiburgu stradali i žene, starci i djeca.

Oporbeni su zastupnici u više navrata izrazili negodovanje što pri izjašnjavanju nije bilo zastupnika vladajuće većine,  neki od njih tražili i prekid sjednice.

Po mišljenju Anke Mrak Taritaš (Glas), to pokazuje da su odluke o oporbenim amandmanima ionako već unaprijed donesene. Dalija Orešković (SSIP) smatra da je to demokratski deficit vladajućih koji brinu samo o očuvanju svojih pozicija i kako se nada da će im to biti honorirano na idućim izborima te dodala kako je potrebno mijenjati poslovnik o radu Sabora.

Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je kako je to potpuna sramota, na što mu je predsjedavajući Reiner rekao kako nema ovlasti natjerati zastupnike da budu na sjednici te konstatirao kako je trenutno  sabornici samo osam oporbenih zastupnika. Odbijen je i amandman kluba zastupnika Mosta da se smanje rashodi Ministarstva kulture i medija za 200 milijuna kuna i taj novac prenamjeni za rashode za zaposlene Ministarstva zdravstva.

Odbijen je i amandman Željka Lenarta (HSS) kojim bi se 63,5 milijuna kuna osiguralo za helikoptersku hitnu medicinsku službu, a sredstva bi se namaknula smanjenjem za taj iznos stavke opremanje, modernizacije i izgradnja Ministarstva obrane.

Prihvaćen je amandman Vesne Nađ (SDP) kojim se za 500.000 kuna povećava iznos za unaprjeđenje zaštite žrtava nasilja u obitelji te da se taj iznos namakne smanjenjem stavke za obnovu voznog parka.