Sabor izglasao povjerenje Mariji Burić Pejčinović, prisegnula tri zastupnika

Fah

Burić Pejčinović je naslijedila Davora Ivu Stiera, koji je dao ostavku na spomenute dužnosti i vratio se u saborske sklupe. Prije potvrđivanja u Saboru, nova ministrica prošla je saslušanje na zajedničkoj sjednici nadležnih saborskih odbora za vanjske i za europske poslove, gdje je dobila podršku većine članova tih odbora.

Glasovanjem o novoj ministrici Vlada premijera Andreja Plenkovića potvrdila je parlamentarnu većinu kao i prije 10 dana prilikom potvrđivanja sedmero novih članova Vlade. Nova ministrica prisegnula je da će svoju dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav i zakone, te se zauzimati svekoliki razvoj Hrvatske.

Sabor je potvrdio i imenovanje Furia Radina za novog potpredsjednika Hrvatskog sabora sa 109 glasova “za” i jednim glasom “protiv”.

Prisegnuli zastupnici

Hrvatski sabor potvrdio je da prestaju zastupnički mandati HNS-ovu Ivanu Vrdoljaku i HDZ-ovu Blaženku Bobanu, a da se u zastupničke klupe vraća donedavni ministar i potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier.

Vrdoljak, donedavni predsjednik HNS-a, koji je prvo zatražio da mu mandat miruje, sada je podnio ostavku na zastupničku dužnost. O tome je pisano izvijestio predsjednika Sabora, pozivajući se na Zakon o izborima zastupnika i ne konkretizirajući razloge ostavke.

Vrdoljakov mandat miruje od 9. lipnja i od tada ga mijenja Stjepan Ćuraj.

Mandat prestaje i HDZ-ovu Blaženku Bobanu koji je u Sabor ušao kao zamjena Damiru Krstičeviću, Boban je nedavno izabran za splitsko-dalmatinskog župana, što je dužnost nespojiva sa zastupničkom. HDZ je stoga odlučio da u Sabor uđe Ante Bačić.

Stieru, koji je podnio ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova, Sabor je odobrio aktiviranje mandata.

Draženu Bošnjakoviću, kojem je Sabor dao povjerenje da bude ministar pravosuđa, te Andri Krstuloviću Opari, koji je izabran za splitskog gradonačelnika, mandati počinju mirovati, Sabor se suglasio s HDZ-ovim prijedlogom da ih mijenjaju Ivan Šuker i Ante Babić.

Šuker, Babić i Bačić danas su i prisegnuli da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno i u svom se radu držati Ustava i zakona.

Sinčiću i Dumboviću nije skinut imunitet

Sabor je potvrdio stav Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) te jednoglasno sa 108 glasova odbio skinuti zastupnički imunitet zastupniku Živog zida Ivanu Viliboru Sinčiću kojeg je privatni tužitelj, akademik Vlatko Silobrčić tužio zbog kaznenog djela klevete.

Silobrčić je, doznaje se, zastupnika Sinčića tužio jer ga je u saborskim raspravama nazivao “grobarom Imunološkog zavoda” i “veleizdajnikom”, a činjenicom da su to prenosili televizija, radio i tisak, naveo je privatni tužitelj Silobrčić, te su neistine kojima se šteti njegovoj časti i ugledu, postale dostupne velikom broju osoba.

Kako je riječ o privatnom tužitelju, MIP je, kao i uvijek do sada, odbio prijedlog da se zastupniku skine imunitet, što je Sabor prihvatio.

MIP je isto predložio, a Sabor prihvatio i u slučaju Darinka Dumbovića, zastupnika Reformista, kojega su zbog klevete tužili, također, privatni tužitelji.