Sabor: Istražno povjerenstvo za Agrokor opet zažarilo sabornicu

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Istražno povjerenstvo za Agrokor i u četvrtak ujutro zažarilo je sabornicu – HDZ je Mostovcima poručivao da “plešu kako SDP svira”, Mostov Nikola Grmoja negodovao je dobacivanjem iz klupe, predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) opominjao ga je da prestane dobacivati i prijetiti, na što mu je Grmoja uzvratio: “Vi se svakoga bojite i za svakim trčite tko god je na vlasti”.

Grmoja je nakon stanke pozivao vladajuće na osnivanje novog saborskog istražnog povjerenstva da se, kako je rekao, vidi jesu li za istinu.

Osnivanje novog istražnog povjerenstva

“Kolege iz HDZ-a pitam: ako su takvi legalisti i drže se zakona i uvjereni su da je povjerenstvo prestalo s radom po pravomoćnom rješenju, zašto ne idemo u izmjene zakona ili odluke koji su u proceduri. Ja ću osobno danas uputiti novu odluku o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva u kojoj neće biti kvalitete financijskih izvješća u koncernu Agrokor”, rekao je Grmoja.

HDZ-ov Josip Borić prozvao je oporbu da na neprimjeren način pokušava steći političke poene, aludirajući na jučerašnji kaos u sabornici.

“Rješenje o provođenju istrage postalo je izvršno u ponedjeljak 20 studenog. Od 20. 11. do 22. 11. do srijede, mi od predsjednika istražnog povjerenstva gospodina Miljenića nismo dobili nikakvu obavijest o bilo čemu. Nije se usudio ni poslati mail i obavijestiti nas o novom trenutku koji je stupio na snagu temeljem članka 4 stavka 2. Zakona, koji može značiti da povjerenstvo zastaje sa radom. Podredio je svoju funkciju vlastitim ciljevima, politici i vlastitoj stranci i očekivao je reakciju s druge strane da vidi što ćemo mi napraviti”, kazao je Borić.

HDZ: Most pleše kako SDP svira

SDP je optužio da vladajuće tjeraju u prostor gdje se ne poštuje zakon, u anarhiju, a Mostovcima je poručio kako je vidljivo da “plešu onako kako SDP svira”. “Što vam to treba? Kad je glavni maestro gospodin Maras počeo lupati pločicama lupale su i kolege iz Mosta, i to je podrška od koje ne možete bježati”, ustvrdio je Borić.

Grmoja je svoje negodovanje tijekom Borićevog govora izrazio dobacivanjem iz klupe.

“Kolega Grmoja, iznijeli ste cijeli niz optužbi, a kad se druga strana brani i iznese svoju istinu onda vi dobacujete i pobjegnete van. E, to je baš slika i prilika”, komentirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Prozvani Grmoja, koji se u međuvremenu vratio u sabornicu, požalio se na povredu Poslovnika, a Jandrokoviću poručio kako mu je to zadnji puta da propituje motive njegovih izlazaka iz sabornice, rekavši kako je imao intervju.

“Omalovažavali ste zastupnika i propitivali ste motive mog odlaska. Ja imam dogovoreni intervju i zato sam izišao iz sabornice. I ne trebate Vi govoriti da ja bježim kada mi nešto ne odgovara. Ovo Vam je zadnji put da propitujete motive mojih izlazaka ili odlazaka. Ozbiljno Vas upozoravam. Nećete me vrijeđati na takav način”, rekao je uzrujani Grmoja.

Verbalni okršaj Jandroković – Grmoja

Uslijedio je žestok verbalni okršaj.

“Vi meni prijetite! Ja se Vas ne bojim jer Vi ste netko koga se čovjek ne bi trebao bojati”, odbrusio mu je Jandroković.

“Vi se svakoga bojite i za svakim trčite ‘ko god je na vlasti”, optužio ga je Grmoja.

Jandroković je uzvratio: “Ja sam oduvijek u HDZ-u. Dragi prijatelju, ja se Vas ne bojim. Trebao sam vam izreći opomenu kada ste dobacivali iz klupe”.

“Ja vam nisam prijetio fizički nego Vas upozoravam da nemate pravo propitivati motive mojih ulazaka ili izlazaka iz sabornice. Nemojte to raditi”, rekao mu je Grmoja.

Jandroković je ipak ustrajao u tvrdnji da mu je Mostovac prijetio. “Vi ste meni prijetili, a što ste pod tom prijetnjom mislili to ja ne znam. Ali, što god Vi mislili mene baš briga, da Vam budem iskren”, poručio je Jandroković Grmoji.

HNS neće kršiti zakon

HNS je također nakon stanke opetovano pojašnjavao zbog čega povjerenstvo treba prestati s radom.

“Kratko i jasno: HNS nema ništa protiv da bilo tko i bilo što dođe pred povjerenstvo, ali zakon je tu vrlo jasan i imamo protiv da sudjelujemo u njegovu kršenju”, ustvrdio je HNS-ovac Stjepan Čuraj.

SDSS-ov Milorad Pupovac referirao se na jučerašnji i jutrošnji nered u sabornici te pozvao na ozbiljan rad. “U protivnom, postoji dio nas zastupnika koji ćemo naprosto odlučiti da ne sjedimo u sabornici. Imamo i drugog posla”, kazao je Pupovac. (Hina)