Sabor: Hrvatsko ‘DA’ ulasku Sjeverne Makedonije u NATO

Izvor: Nacionalno

Hrvatski sabor u petak je, sa 116 glasova ‘za’ i dva ‘protiv’, potvrdio protokol uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije u NATO, čime je Hrvatska među prvim državama koja je ratificirala ulazak te zemlje u taj sjevernoatlantski vojno-politički savez.

 Glasovanje je u sabornici pratilo i visoko makedonsko državno izaslanstvo, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao im je na potvrđenom protokolu o ulasku u NATO te najavio da će hrvatska Vlada nastaviti pružati potporu Makedoniji na putu prema članstvu u EU.

 “Čestitam Republici Sjevernoj Makedoniji na članstvu u NATO-u i mogu Vam reći u ime zastupnica i zastupnika koji su podržali današnju odluku kako će Vam Republika Hrvatska pružati potporu na putu prema EU”, poručio je.

 Hrvatski sabor je posljednjeg radnog dana prije jednotjedne stanke izlasao i Zakon o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, koji bi trebao doprinijeti unaprjeđenju, očuvanju i zaštiti položaja nacionalnih manjina u dijelu koji se odnosi na izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, a radi njihova sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima. Prema zakonu oni će se birati prve nedjelje u svibnju svake četiri godine.

 SDP-ovac Arsen Bauk ističe kako je neprimjereno da ti izbori budu na međunarodni praznik rada 1. svibnja godine 2039.

 “Vi nemate ništa protiv da izbori budu 1. maja 2039. Dakle, smatram da je to potpuno neprimjereno da se na državni blagdan rade izbori ako se mogu napraviti i tjedan dana kasnije. Sad jedino mogu zaključiti da ili 2039. više neće biti izbora za nacionalne manjine ili 1. maj više neće biti blagdan”, kazao je Bauk u raspravi o amandmanu koji je podnio, a vladajući ga odbili zajedno s četiri druga oporbena amandmana.