SABOR Hrelja: Osumnjičene u aferi Uljanik trebalo je privesti na obavijesni razgovor

Saborski zastupnik Silvano Hrelja (HSU) osudio je u srijedu način na koji su privedeni osumnjičenici u akciji Uljanik, poručivši da ih nije trebalo tako uhititi hapsiti, nego pozvati na obavijesni razgovor.

“Atraktivna akcija hapšenja sa 100 policajaca, 25 po svakom uhićenom, ni to nije  trebalo, trebalo ih je pozvati na obavijesni razgovor, poznajem te ljude, jer su ratnih godina, neki od njih bili u Uljaniku, sami bi se javili”, izjavio je Hrelja u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodne teme.  
Ustvrdivši da su “velike rupe u scenariju uhićenja”, zastupnik HSU-a se upitao čemu sve to treba?

 “Traži se rješenje, a dobivamo Pedra”, izjavio je Hrelja, koji smatra da će radnici i sindikati dobiti tek sitnu zadovoljštinu, umjesto očuvanja egzistencije, nude im se uhićenja. “Oni trebaju plaću, trebaju jesti”, kazao je. 
 Naveo je kako je jučerašnji dan bio jedan od najtužnijih u 163 godine Uljanika.  

 Osramoćeni su svi časni Uljanikovci, ocijenio je Hrelja, napominjući kako je i sam radio 14 godina u Uljaniku, pa i četiri ratne godine za Domovinskog rata. 
 Nakon svega, dolazimo u situaciju da u slobodnoj Hrvatskoj imamo radnike Uljanika koji sedam mjeseci nisu primili plaću, a tri mjeseca nikakvu plaću, a za ratnog bombardiranja u 2. svjetskom ratu dobivali su bonove za hranu, kazao je Hrelja, upitavši se zašto im Vlada sada ne da bonove za hranu?
 Hrelja je upitao i tko je odgovarao za aferu Brodosplit u kojemu je, rekao je, “progutano” 11 milijardi kuna ili postoje različiti aršini prema različitim krajevima u Hrvatskoj .
 “Ljudi, ne ide to tako, odgovornost je osobna stvar, ali nije jednosmjerna ulica. Ovdje su oni koji su davali šakom i kapom bez provjere, bez upravljanja, sjedili su u nadzornim odborima, odobrili su ovakvu vrstu privatizacije, hoće li netko od njih odgovarati ili će ova priča završiti na 12 menadžera, među kojima su tri moja umirovljenika od kojih je jedan izrazio želju postati članom HSU-a”, kazao je Hrelja. 
 Što se tiče brodogradnje, poručio je da ne traži daljnje davanje novca poreznih obveznika, pa pozvao da se ugledamo na njemačku, francusku, talijansku brodogradnju.

 Uhićeni osumnjičeni da su oštetili brodogradilišta i državni proračun za više od 1,2 milijarde kuna

 Dvanaestoricu jučer uhićenih u akciji Uljanik policija sumnjiči za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru kojima su oštetili brodogradilišta i državni proračun za više od 1,2 milijarde kuna.

 Iz MUP-a su u utorak naveli da policija od rujna 2018. provodi “kompleksno kriminalističko istraživanje međusobnog poslovanja trgovačkih društava koja posluju unutar grupe poduzeća iz Pule, a kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci te poslovanja društava iz navedene grupe poduzeća s drugim poslovnim subjektima izvan grupe”.

 Materijalnu štetu izazvanu tim kaznenim djelima policija procjenjuje na preko 1,2 milijarde kuna.

  U akciji Uljanik su privedeni bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.