Sabor: Grmoja ustvrdio da premijer radi za srbijanske interese, izazvaši buru u sabornici

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja tijekom saborske rasprave o izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u 2018., ustvrdio je da premijer Andrej Plenković ‘radi za srbijanske interese’, što je izazvalo burnu reakciju zastupnika, nakon čega je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio stanka kako bi se smirile strasti.

“Srbija je otvorila nova poglavlja u pregovorima s EU i Hrvatska po tom pitanju nije ništa učinila iako Srbija ne ispunjava preuzeta mjerila iz poglavlja 23. o pristupanju EU. Vaša ministrica Pejčinović Burić koja sjedi do vas krši odluku Vlade i ne saziva povjerenstvo a naši logoraši sami bez ikakve pomoći dižu tužbe protiv Srbije”, izjavio je Grmoja.  Dodao je da premijer ‘radi za srbijanske interese’.

“Možda imamo nekakve koristi od toga; čuo sam da ministrica ima velike šanse za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Je li to možda znači da osim podrške ove Vlade da ima i podršku Srbije, budući da radi sustavno za srbijanske interese”, rekao je Grmoja, a premijer ga je zamolio da to ne govori jer je to jadno.

“Nemojte to govoriti. Djelujete jadno kada govorite da ministrica vanjskih poslova radi za interese Srbije, budite kreativni ali nemojte biti jadni”, rekao je premijer Plenković  Mostovu zastupniku Grmoji.

Dodao je kako neće dopustiti upadanje u spiralu međusobnog optuživanja koja može završiti nekim incidentom.

Mostov Grmoja je potom ustvrdio da je ‘premijer nervozan’, te ponovio da svojim postupanjem hrvatska Vlada radi u korist srbijanskih interesa.

Zbog povišenih tenzija i međusobnog dobacivanja saborskih zastupnika predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio je stanku, apelirajući na zastupnike da ne vrijeđaju i iznose uvrede.

“Iznosite teške optužbe na račun predsjednika Vlade da radi za interese neke druge države; radi se o kleveti”, rekao je Jandroković Grmoji.

Nakon stanke uslijedili su ponovno zahtjevi zastupnika za stankama a Grmoja je nadalje ustvrdio kako se premijer Plenkovića pod stankom s njim htio ‘fizički obračunati’. Navodni obračun događao se u Sabornici, izvan izravnog prijenosa sjednice.

“On je krenuo fizički u obračun sa mnom, nakon što sam postavio pitanje oko djelovanja ministrice Pejčinović Burić koja krši aktualnu odluku Vlade Tihomira Oreškovića o povjerenstvu koje bi trebalo pratiti provedbu mjerila iz poglavlja 23. i 24., zbog čega logoraši dižu tužbe”, izjavio je Grmoja novinarima.

“Tada je (Josip) Borić dobacio Ines Strenji Linić – ‘što si ti učinila za Hrvatsku’; ja sam rekao – ‘što si ti učinio budući da je kolegica bila u ratu, a ti i tvoj anemični niste rata vidjeli’. U tom trenutku je Plenković krenuo u fizički obračun sa mnom, uskočio je niz kolega, ja sam se odmaknuo i nakon toga su ga Bulj, Pupovac jedva zaustavili”, rekao je Grmoja.

“Krenuo se obračunati sa mnom, krenuo je prema meni i oni su ga jako teško zaustavili, ne znam bi li me udario, ali želio je doći do mene iznerviran, a ne znam što bi bilo da je došao do mene”, kazao je nadalje Grmoja.

“Na rubu smo toga da ovaj parlament međusobne sukobe prenese izvan sabornice, na rubu smo da poruke mržnje koje šaljemo jedni prema drugima u tobože argumentiranim raspravama pretvorimo u rasprave na ulici”, rekao je Milorad Popovac (SDSS).

“Ono je sumrak demokracije u Saboru i primitivizam vladajuće većine koja razbija poklone, koji se ponašaju poput razmaženih derišta, nasrću na zastupnike oporbe”, ustvrdio je Branimir Bunjac (Živi zid).

“Prvi radni dan je u 2019. ovog parlamenta a mi raspirujemo najniže strasti, krenulo se i fizički napadati jedan drugog”, kazala je Anka Mrak Taritaš (GLAS), ocijenivši to nedopustivim.

“Poslali smo neprimjerenu sliku hrvatskoj javnosti kako postupamo u hrvatskom parlamentu”, kazao je Branko Bačić (HDZ) ocijenivši neprimjerenim vrijeđanje zastupnika.

“Bojim se da ćemo na ovaj način stvoriti spiralu mržnje u hrvatskom društvu koja će se preliti i na ulicu i biti svjedoci nasilja”, dodao je aplirajući na smirivanje strasti.

(Hina)