Sabor – Grmoja proziva HDZ za opstrukciju Istražnog povjerenstva, Bačić to odbacuje

Foto: Nacionalno

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja prozvao je u petak HDZ da pokušava omalovažiti i zaustaviti rad Istražnog povjerenstva za Agrokor, no HDZ-ov zastupnik Branko Bačić takve je optužbe odbacio ponovivši da HDZ samo želi da se poštuje zakon.

“Mi imamo cijelo vrijeme pokušaj omalovažavanja Povjerenstva ali i pokušaj od strane HDZ-a opstrukcije i zaustavljanja rada Povjerenstva,” rekao je Grmoja nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja. Zadnja dva dana, kazao je,  obrana Ivice Todorića kroz medije pokušavao progurati tezu da se u njegovom slučaju radi o političkom progonu, a Povjerenstvo je jedini alat kojim se mogu ruštiti teze obrane jer se nakon dvije sjednice pokazalo da je Todorić imao potporu s najviših razina vlasti, rekao je. On i Agrokor su bili politički zaštićeni, a ne politički progonjeni, poručio je Grmoja.

Vladajuće je prozvao i zbog toga što nisu dopustili da pred Povjerenstvo dođu premijer Andrej Plenković, Vladimir Šeks, Martina Dalić, Ante Ramljak.

Za raspravu o SDP-ovoj inicijativi za iskazivanje nepovjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor, kojom se nastavlja današnja saborska sjedica, rekao je kako je “ovdje i danas bitan sadržaj, a ne konačni rezultat jer je rezultat izvjestan,…. svi znaju što će biti oko glasovanja o opozivu”.

“Očekujemo odgovore premjera Plenkovića na konkretna pitanja koja ćemo postaviti i dokazati da je Ivica Todorić imao političku zaštitu, a ne da je politički progonjen”, poručio je Grmoja.

HDZ-ov zastupnik Branko Bačić kazao je kako se slaže s Grmojom da je potrebnoponoviti kako se u slučaju gospodina Todorića ne radi o političkom progonu, istaknuvši kako to HDZ tvrdi od prvog dana.

Mi u Klubu HDZ-a  želimo da se u radu Istražnog povjerenstva poštuje zakon na temelju kojeg je istražno povjerenstvo utvrđeno, rekao je. Prijedlog Mosta da se iz odluke o osnivanju istražnog povjerenstva izbaci određeno pitanje za nas je neprihvatljivo zato što je istraga tajna, ne znamo što je glavi državni odvjetnik u rješenju o otvaranju istrage napisao, koja je pitanja iz rada Agrokora utvrdio kao sporna, rekao je Bačić.

Bačić je odbacio optužbe da HDZ opstruira Povjerenstvo kako ne bi došli na njega pojedini dužnosnici te stranke. Povjerenstvo će u svome radu doći do “svih onih dužnosnika koji imaju što reći o Agrokoru, ukoliko od strane Županijskog suda u Zagrebu ne postane pravomoćno rješenje o otvaranju istrage,” rekao je.

“Nema govora o opstruiranju, zastupnici aktivno sudjeluju i tako ćemo sudjelovati dokle god Povjerenstvo bude radilo,” poručio je Bačić.  (Hina)