Sabor: Građane zaštiti od štetnih zračenja, ne strašiti ih novim tehnologijama

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Građane treba zaštititi od štetnih zračenja, ali nije dobro strašiti ih novim tehnologijama, odgovorio je u četvrtak dio zastupnika na tvrdnje iz Živog zida kako sve više zemalja zabranjuje uvođenje 5G mreže jer ne žele postati pokusni kunići neistražene tehnologije.

Znate li da je Bruxelles, grad političara i središte europske administarcije,  zabranio uvođenje 5G mreže, a mi krećemo s testiranjem u Osijeku, rekao je kolegama Damjan Vucelić (ŽZ) predstavljajući im izmjene koje u Zakonu o zaštiti od neionizirajućeg zračenja predlaže njegova stranka. 
Kolege je pozvao i da se zapitaju zašto strani političari ne žele novu, neistraženu tehnologiju u svom dvorištu, dok naši “ulizice na čelu s premijerom i ministrima” bazne stanice stavljaju na krovove kuća, skrivaju ih u dimnjake, stavljaju pod prozore spavaćih soba. 
Navode Živog zida, HDZ-ov Ante Plazonić  naziva zastrašivanjem javnosti. Svi želimo da se to područje istraži, jer koristimo više od dva milijuna mobilnih uređaja, no kad je riječ o 5G mreži, ne širimo paniku, poručio je Vuceliću. 
I SDP-ov Gordan Maras kaže da pitanje štetnih zračenja treba urediti, no da se ne slaže s neznastvenom podlogom koju zastupnik ŽZ zastupa. 

Zašto je Bruxelles odbio 5G tehnologiju, ako je napredna i bezopasna?

Prijedlog Živog zida pozdravljaju HSS-ov Davor Vlaović i Ivan Lovrinović (PH) koji se također pita zašto je Bruxelles odbio 5G tehnologiju, ako je napredna i bezopasna. Zašto naša Vlada i premijer zdušno to podupiru, zašto nas izlažu da budemo pokusni kunići, zapitao se. 
Vlaović ističe da nije dobro da teleoperateri i velike kompanije postavljaju bazne stanice gdje god to žele, pa i u blizini škola i vrtića. Mislim da prije svega treba bit interes građana i zdravlja naše djece, poručio je. 
Miro Bulj (Most) naglašava da sve države EU zahtjevaju  građevinske dozvole za bazne stanice, jedino u Hrvatskoj to nije slučaj. Teleoperateri, Deutsche telekom ili HT imaju najveću dobit u Hrvatskoj, a o zdravlju stanovnika i štetnosti apsolutno nitko ne brine, rekao je. 
Vlada je odbila prijedlog Živog zida, uz objašnjenje da nije u skladu sa stručnim podlogama koje predlaže Svjetska zdravstvena organizacija.