Sabor donio paket zakona za pomoć blokiranim građanima

Izvor: Nacionalno

Sabor je u petak donio paket zakona: o otpisu dugova fizičkim osobama, provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima i stečaju potrošača, a koji bi trebali olakšati položaj preko 326.379 blokiranih hrvatskih građana.

„Predloženo neće omogućiti ljudima da dođu na zelenu granu, no određen pomak ipak je tu”, ustvrdio je zastupnik Snage Goran Aleksić koji je uoči glasovanja zatražio stanku da bi se Klub Živog zida i Snage dogovorio o tome kako će glasovati jer u klubu nemaju ujednačeno stajalište.

„Zakoni su samo kozmetičke prirode i mogu ih usporediti s prugom Zagreb-Savski Marof na kojoj je brzina 60 kilometara na sat. Ako promijenimo pragove na njoj i dalje će ostati brzina 60 kilometara na sat premda vlakovi mogu voziti 120 kilometara na sat”, poručio je Aleksić.

Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama otpuštaju se dugovi do 10.000 kuna građanima koje su blokirali država, jedinice lokalne i područne samouprave ili pravne osobe povezane s njima.

Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima predlaže se obustava ovrhe koja nije naplaćena tri godine, uz uvjet da u zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini.

Izmjenama Zakona o stečaju potrošača pojednostavljuje se stečajni postupak za građane blokirane dulje od tri godine, kojima glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna.