Sabor donio Državni proračun za 2018.

Foto: Nacionalno

Hrvatski sabor u četvrtak je, nakon višesatnog izjašnjavanja o amandmanima, donio Državni proračun za iduću godinu, za ključni financijski dokument i proračunske projekcije za 2019. i 2020., glasovalo je 79 zastupnika, 34 su bila protiv.

Ukupni prihodi proračuna planirani su na razini od 129 milijardi kuna, odnosno za 6,1 posto su viši u odnosu na aktualni proračun. Ukupni rashodi bit će, pak, 133,3 milijardi kuna ili pet milijardi viši. Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili dvije milijarde kuna.

Saborski klubovi i zastupnici na proračun su podnijeli ukupno 147 amandmana, no 25 ih nije bilo podneseno ispravno, dakle sukladno zakonu o proračunu.

Vlada, a potom i Sabor glasovanjem su odbili sve oporbene amandmane od kojih se najveći dio odnosio na ministarstva znanosti i obrazovanja, demografije, pravosuđa.

Crvene štikle na saborskoj klupi

Među proračunskim amandmanima koje Sabor u četvrtak odbio bilo je i deset amandmana SDP-ova Arsena Bauka kojima je, u očekivanju ratifikacije Istanbulske konvencije, tražio da država osigura više novca za podršku svjedocima i žrtvama kaznenih djela te za besplatnu pravnu pomoć.

Ti su amandmani jednaki po sadržaju, ali različiti po traženim iznosima, objasnio je Bauk, iskoristivši priliku da još jednom podsjeti na važnost i zablude oko spomenute konvencije. Njegov je istup ‘pojačan’ crvenim štiklama na zastupničkoj klupi, simbolom prosvjeda protiv onih koji nisu ratificirali Istanbulsku konvenciju.

Premijer je prije godinu najavio njeno ratificiranje, očito je priča o Istanbulskoj unutarnja stvar HDZ-a, ustvrdio je Bauk.

Sredstva za USKOK usklađena su sa njihovim zahtjevima, te su viša za devet posto, objasnio je državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić razloge zbog kojih je odbijen amandman Živog zida da se iznos namijenjen USKOK-u poveća za 250 tisuća kuna.

Umjesto tumačenja, Biblija

Resorno Ministarstvo demografije odbilo je amandman Živog zida da se iznos namijenjen zajamčenoj minimalnoj naknadi poveća za 315 milijuna kuna, sa 584 na 899 milijuna kuna, a da se taj iznos ‘skine’ Ministarstvu obrane, odnosno opremanju višenamjenskim borbenim avionom. Sredstva planirana u proračunu dostatna su za isplatu sukladno zakonu, tumačila je državna tajnica Margareta Mađerić.

Veći je problem iskorjenjivanje siromaštva, nego nabava borbenih aviona, uzvratio je Ivan Pernar, pa se umjesto daljnjih tumačenja amandmana odlučio čitati Bibliju.

Što Biblija kaže, treba li glasovati o amandmanu ili ne, našalio se Jandroković.