Povezite se

Vijesti

Sabor: Dobar, ali nedovoljan prijedlog o zaustavljanju ovrha na plaćama i mirovinama

Objavljeno

-

Saborski zastupnici u srijedu su mahom hvalili Vladin prijedlog da se, zbog krize izazvane koronavirusom, zaustave ovrhe  na plaćama i mirovinama, no oporba pritom ističe kako to nije dovoljno.

 Trebalo je propisati da za posebnih okolnosti ne teku zakonske zatezne kamate,  Vlada je minimalno morala predložiti moratorij na kredite i kamate banaka, rekli su Miro Bulj (Most) i Peđa Grbin (SDP) u raspravi o prijedlogu zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za trajanja posebnih okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa.

 Grbin upozorava kako taj zakon ne predviđa kazne za poslodavce i HZMO koji će nastaviti provoditi ovrhe, neovisno o predloženom zakonu. Poručuje da je zakon bez kazne mrtvo slovo na papiru.

Goran Aleksić (Snaga) poziva HZMO i Vladu da već danas poduzmu sve radnje kako se ne bi ovršilo ni jedno primanje od 1. svibnja. Imam informacije da su obračuni za mirovine već napravljeni i da je u njih uključena ovrha, rekao je Aleksić. Smatra kako se moraju odgoditi i anuiteti na kredite, a bankama kao obvezan naložiti moratorij.

Za blokirane zakon je poput aspirina za glavobolju

 Krešo Beljak (HSS) ustvrdio je kako Hrvatska ima jedan od najrigoroznijih zakona o ovrhama, da je ozakonjeno lihvarenje, bacanje na ulicu obitelji i djece. Izmjene koje se predlažu nisu dovoljne, kriza je prilika da u svemu krenemo od početka, pa i u ovrhama, koje su najčešće nepravedne, kazao je.

  Kritičan prema zakonu je Ivan Lovrinović (PH). Blokiranima i građanima pred ovrhama poručuje da će zakon na njih djelovati poput aspirina na glavobolju, na nekoliko će je sati odgoditi, no ona će sutra biti veća.

 Kad prođe korona kriza suočit ćete se sa gomilom dugova, blokadama, ovrhama, ništa nije riješeno, kaže zastupnik Lovrinović.

 Zakon jasno kaže da se ovrhe zaustavljaju, on ne oprašta dugove, samo pomaže u ovom trenutku, odgovara ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i napominje kako je mudro da oni koji to mogu, ispunjavaju svoje obveze.

 „Racio je zakona zaustaviti ovršne postupke u vrijeme posebnih okolnosti“, rekao je ministar, podsjetivši kako se trenutno ne vode ovrhe na sudovima, ni pred javnim bilježnicima, nema ih ni putem Financijske agencije (Fina).

 Jedine “nepokrivene” ostale su ovrhe na stalnim primanjima, na plaći i mirovinama, a ovim zakonom kažemo da zastaju i na tim postupcima, istaknuo je Bošnjaković,  odbacujući teze da je zakon rađen u predizborne svrhe.

Političke aktere zahvatila predizborna groznica

  Dio kolega politikanski pokušava omalovažiti sve što je Vlada napravila za ovršene i blokirane, kaže Marija Jelkovac (HDZ); političke je aktere zahvatila predizborna groznica, no neovisno o tome nije vrijeme da se omalovažava rad onih koji uspješno vode državu kroz krizu, dodaje Branko Hrg.

 Nikola Grmoja (Most) vladajućima spočitava što nisu prihvatili Mostov prijedlog o moratoriju na kredite i kamate. Zašto ne radite za hrvatski narod, a ne za banke, upitao ih je, prozivajući HDZ-ove Branka Bačića i Grozdanu Perić da su se ponašali „kao agenti banaka“.

 Je li netko agent, morate dokazati malo bolje, to je optužba koja nije potkrepljena nikakvim dokazima, rekao mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Politika

Plenković u Sisku: Bernardić se diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost

Published

on

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković izjavio je u srijedu u Sisku kako se predsjednik SDP-a  Davor Bernardić svojim ‘briljantnim nastupima’ diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost i da je oporba čitavog mandata pokazala visok stupanj destruktivnosti.   

Plenković je u Sisku sudjelovao na sjednici HDZ-a Sisačko-moslavačke županije u proširenom sastavu. Razgovarano je o pripremama za parlamentarne izbore i usvajanju programa, a s premijerom je bio potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović, koji će predvoditi listu HDZ-a u 6. izbornoj jedinici.

Premijer je izrazio uvjerenje da će HDZ ponovo dobiti povjerenje građana za još jedan mandat.

Nakon sastanka Plenković se na upite novinara osvrnuo na kritike Davora Bernardića upućene s današnje konferencije za novinare u SDP-u. 

‘Nisam pratio njegovu pressicu, ali dobro se sjećam njegova nastupa kada je bila rasprava o glavnoj državnoj odvjetnica, tada je SDP nije podržao. Čuo sam i predsjednika Republike. Mislim da bi se o tome trebali zapitati. Državno odvjetništvo i policija potpuno su neovisni u obavljanju svog posla, to mogu jasno potvrditi i do sada nije bilo vidljivih dokaza da je to drugačije, rekao je Pleković.

“Bernardić se sa svojim briljantnim nastupima diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost, osobito svojim komentarima na predsjednika Sabora. Bitno je podsjetiti javnost na tu sofisticiranost izričaja”, istaknuo je.


Ucitavanje vijesti

Politika

Škoro kaže da ZDS nije prekršaj i da je apsurd da se to uopće dovodilo u pitanje

Published

on

Današnju oduku Visokog upravnog suda po kojoj pozdrav “Za dom spremni” u pjesmi Bojna Čavoglave nije prekršaj komentirao je na Facebooku Miroslav Škoro…

Napisao je da pozdravlja ovu presudu, a za “Bojnu Čavoglave” kaže da je simbol Domovinskog rata. Dodaje da je apsurd da se to uopće dovodilo u pitanje.

“Domovinskom pokretu Domovinski rat je svetinja. Zato pozdravljamo presudu po kojoj pozdrav Za dom spremni u pjesmi Bojna Čavoglave, simbolu Domovinskog rata, nije prekršaj. Apsurd je da se to uopće dovodilo u pitanje, posebno kada znamo da se slobodno maše jugoslavenskim, ali i komunističkim simbolima što je protivno rezoluciji Vijeća Europe 1481, a groblja krase spomenici četničkim vojvodama.

Nikada ne smijemo zaboraviti tko je zaslužan za našu slobodu, kao ni tko je odgovoran za našu patnju i kakve simbole je nosio”, napisao je Škoro u objavi.

Domovinskom pokretu Domovinski rat je svetinja. Zato pozdravljamo presudu po kojoj pozdrav Za dom spremni u pjesmi Bojna…

Objavljuje Miroslav ŠkoroSrijeda, 3. lipnja 2020.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: U 2. izbornoj jedinici očekujemo najmanje 6 mandata

Published

on

HDZ i partneri u 2. izbornoj jedinici očekuju najmanje šest saborskih mandata, jednako kao što su osvojili na prethodnim parlamentarnim izborima 2016., izjavio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u srijedu u Bjelovaru, gdje je održana sjednica županijskog HDZ-a.

Na sastanku HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije u proširenom sastavu sudjelovao je i nositelj liste HDZ-a za 2. izbornu jedinicu, predsjednik Hrvatskog sabora i politički tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

„Siguran sam da će naša lista zajedno s partnerima ostvariti još jednom minimalno šest mandata kao što je to bilo i 2016. godine. Govorim to s uvjerenjem da smo učinili puno za ovu županiju. Samo u krizi Covida-19 dali smo 76 milijuna kuna direktne pomoći poslodavcima za isplatu plaća radnicima za ožujak i travanj”, istaknuo je premijer Plenković.

Odgovarajući na tvrdnje oporbe da Vlada nije učinila ništa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Plenković je podsjetio na otvorenje brze ceste od Vrbovca do Farkaševca te nastavak izgradnje te ceste prema Bjelovaru, kao i otvorenje željezničke pruge Sv. Ivan Žabno – Gradec.

 Dodao je i da je Restart koalicija prepisala svoj program iz 2011. godine.

Na novinarsko pitanje hoće li se izgradnja nove bjelovarske bolnice koja je u tijeku, a za čiji dovršetak nedostaje stotinjak milijuna kuna, financirati po „pulskom modelu”, dakle uz pomoć države, premijer je naglasio kako je važno da ta bolnica doživi svoje novo ruho.

„Što se tiče mene i kao predsjednika Vlade i kao predsjednika HDZ-a, apsolutno podržavamo taj projekt jer smo svjesni da je bjelovarska bolnica bazirana na nekoj drugoj tehnologiji iz nekih drugih vremena. Siguran sam da Bjelovar i ova županija zavrjeđuju novu bolnicu, a nalazit ćemo financijska rješenja kako da podupremo taj projekt”, rekao je Plenković.

Nositelj liste HDZ-a u 2. izbornoj jedinici Gordan Jandroković, rođeni Bjelovarčanin, kazao je kako mu je upravo ta izborna jedinica bliska jer je pola života proveo u Bjelovaru i već dvaput bio kandidat u njoj.

„Vjerujem da ćemo ostvariti pobjednički rezultat jer je jako puno napravljeno za ovaj kraj, a posebno jer smo zadnjih mjeseci pokazali vrlo snažnu odgovornost i ozbiljnost u prevladavanju najveće krize od Domovinskog rata, one povezane s koronavirusom. Osigurali smo zaista sjajne rezultate kada je u pitanju zaštita zdravlja i ljudskih života u usporedbi s drugim zemljama ne samo u Europi, nego i u svijetu”, rekao je Jandroković.

Podsjetio je i na gospodarski paket mjera gdje je gotovo 600 tisuća ljudi iz privatnog sektora dobilo plaće iz državnog proračuna radi očuvanja poduzeća i radnih mjesta.

Dogovor s HSLS-om i predsjednikom stranke Hrebakom 

Govoreći o listi HDZ-a za 2. izbornu jedinicu, Jandroković je kazao kako je postignut dogovor s HSLS-om i predsjednikom te stranke, bjelovarskim gradonačelnikom Darijem Hrebakom.

Dodao je kako mu se čini kako je to dobra kombinacija.

„Mislim da kolega Hrebak vrlo uspješno upravlja Bjelovarom te da je transparentno upravljanje gradom projekt koji je prepoznat u cijeloj Hrvatskoj. To je jedna dodana vrijednost koju će HDZ itekako prigrliti i isticati tijekom kampanje”, istaknuo je Jandroković.

Nadam se da će hrvatski birači pokloniti vjeru onima koji su ozbiljni i imaju rješenja, a ne samo agresivnost i uvrede, dodao je Jandroković.

Na novinarski upit da komentira nekoliko mjeseci staru izjavu Darija Hrebaka da je koalicija s HDZ-om agonija, Jandroković je odgovorio da je to dio političkog života.

„Mi tražimo najbolja moguća rješenja u cijeloj državi, pa tako i u 2. izbornoj jedinici. Kolega Hrebak vrlo uspješno upravlja Bjelovarom i surađuje s HDZ-om i moj je dojam da je to pobjednička kombinacija. Kroz politički život bilo je različitih suradnji, nekada je i župan Damir Bajs odlično surađivao s HDZ-om i bio ministar u Vladi HDZ-a, a evo ga sad na drugoj strani. To je politički život”, dodao je.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije