Sabor danas o obveznim mirovinskim fondovima

Foto: Nacionalno


Riječ je o izvještajima o radu obveznih mirovinskih fondova AZ, ERSTE, PBZ CROATIA OSIGURANJE i Raiffeisen koji prikupljaju novčana sredstava uplaćivanjem doprinosa članova mirovinskog fonda i ulažu ta sredstva s ciljem povećanja vrijednosti imovine radi osiguranja isplate mirovinskih davanja.

Obvezni mirovinski fondovi kategorije A, namijenjeni mlađim članovima i onima koji preferiraju nešto rizičniju imovinu, ulagali su oko 50 posto sredstava u domaće obveznice, te oko 44 posto u domaće i strane dionice.

Obvezni mirovinski fondovi kategorije B, kategorija obveznih mirovinskih fondova u kojoj je daleko najviše članstva i imovine, ulagali su oko 72 posto sredstava u domaće državne obveznice, te oko 21 posto u domaće i strane dionice.

Obvezni mirovinski fondovi kategorije C, namijenjeni članovima koji su najbliže umirovljenju, osobama kojima je do starosne mirovine ostalo manje od 5 godina, ulagali su gotovo isključivo u domaće državne obveznice, navodi se u  izvješću.

Na kraju 2016. godine, broj članova u OMF iznosio je 1.784.169, a ukupna imovina na kraju 2016. godine preko 84 milijarde kuna.