Sabor: Bunjac tvrdi da je mirovinski sustav kolabirao

FaH

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ustvrdio je u četvrtak u Saboru da je mirovinski sustav kolabirao i propao potkrijepivši tu tvrdnju podacima da su mirovinski fondovi u prošloj godini ostvarili prinos od tek jedan do dva posto, a neki čak imali i negativan prinos.

“Ovih dana smo dobili i formalnu potvrdu onoga što Živi zid cijelo vrijeme ponavlja, a to je da je mirovinski sustav kolabirao i propao. Mirovinski sustav temeljen na drugom mirovinskom stupu pokazao se apsolutno neisplativ”, kazao je Bunjac tijekom slobodnog iznošenja stajališta u ime Kluba Živog zida i SNAGA-e.

Tu tvrdnju potkrijepio je podacima da su mirovinski fondovi u prošlog godini imali prinose od tek jedan do dva posto, a neki čak imali i negativne prinose. “Znači da nisu uspjeli čak pokriti niti stopu inflacije”, istaknuo je.

U drugi mirovinski stup Hrvatska je uplatila 100 milijardi kuna našeg novca i taj novac najvjerojatnije nikada više nećemo vidjeti, tvrdi Bunjac i dodaje da će mirovine u budućnosti dalje padati dok troškovi stalno rastu.

Pozvao je stoga ministra mirovinskog sustava Marka Pavića da provede “pravu reformu” odnosno pretvori drugi mirovinski stup u dobrovoljni, da uvede zajamčenu minimalnu mirovinu, nacionalnu naknadu za starost kao i pravilo da umirovljenik ima pravo naslijediti dio mirovine svog partnera.