Sabor: Beus Richembergh pozvao građane na političku akciju

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh pozvao je u srijedu u Saboru sve građane koji imaju nadu da se može živjeti u boljoj, slobodnijoj, pravednijoj, prosperitetnijoj zemlji i žele promjenu na organizirani politički otpor i akciju.

“Dižem glas protiv ignoriranja očitih dokaza da je društvo izravnom ugroženo zlouporabom funkcija države. Najnovije afere pokazuju da zapravo nijedna institucija u Hrvatskoj nije ni sigurna ni stabilna ni neovisna”, kazao je Beus Richembergh.

“Nema institucije koja nije kontaminirana u različitim aferama, od policije, DORH-a, sudstva, poručuje nam se da je krivokletsto i laž dopušteno, da se ne radi o kaznenim djelima, da se mogu zataškavati najozbiljnije afere kršenja zakona, da se nastavlja s klijentelizmom i crony (ortačkim) kapitalizmom”, rekao je Beus Richembergh dodavši da to pokazuje “svu jad i bijedu profila naše zemlje kao najjadnije članice EU-a”

Pozvao je zato sve građane koji imaju nadu da se može živjeti u boljoj, slobodnijoj, pravednijoj, prosperitetnijoj zemlji na organizirani politički otpor, političku akciju. “Samo glasom na izborima moguće je mijenjati situaciju kakva jest. Vrijeme je za osvješćivanje”, poručio je tijekom iznošenja stajališta.

Mostov Tomislav Panenić u slobodnom govoru govorio je o pločama na državnim zgradama u Vukovaru, kazavši kako više ploča nema, ni na ćirilici ni na latinici.

HDZ-ov Branko Bačić osvrnuo se na predstojeće izbore u BiH naglasivši da su hrvatskom narodu predstavnike u nekoliko navrata birali većinski Bošnjaci. Pozvao je sve predstavnike političkog života da omoguće svim narodima u BiH, posebice hrvatskom narodu, izbor legitimnih predstavnika utemeljen na glasovima hrvatskih birača.

Milorad Batinić (HNS) osudio je pak izjave Kristine Pavlović iz inicijative Istina o Istanbulskoj o tome da je sadržaj svjedodžbi promijenjen zbog Istanbulske konvencije.

“To je notorna laž”, kazao je Batinić pojasnivši da je izgled svjedodžbi definiran prije godinu dana pravilnikom i da nema veze s Istanbulskom konvencijom.

U obranu Kristine Pavlović stao je Hrvoje Zakanović (Hrast) koji je prozvao ministricu obrazovanja Blaženku Divjak za “srljanje u katastrofu obrazovanja”.