Sabor: Apel da se pomogne poljoprivrednicima i najugroženijim građanima

Zagreb, 01.04.2020. - Sjednica Hrvatskog Sabora. Na fotogrfiji predsjednik sabora RH Gordan Jandroković. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Saborski zastupnici u ponedjeljak su još jednom apelirali na Vladu da pomogne domaćim poljoprivrednim proizvođačima kao i najugroženijim građanima pogođenim krizom zbog koronavirusa.

Iznoseći stajalište Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Mladen Madjer zatražio je od Vlade da organizira hitan sastanak s trgovačkim lancima i dogovori otkup proizvoda hrvatskih poljoprivrednika. Traži i hitno otvaranje tržnica, te veću fleksibilnost kod izdavanja propusnica kako bi se poljoprivrednici mogli obrađivati zemlju.

“Moramo OPG-ovima dozvoliti dolazak na tržištu i prodaju jer ćemo uništiti i ovo malo proizvodnje što imamo”, kazao je Madjer.

Tomislav Panenić (Klub Nezavisne lista mladih) također je apelirao na pomoć poljoprivrednim proizvođačima i OPG-ovima istaknuvši da internetskom prodajom neće se riješiti problemi. “Postupanje Ministarstva poljoprivrede treba biti puno efikasnije i ne može se svesti na izmjenu samo jednog zakona”, poručio je.

Davor Bernardić (Klub SDP-a) podsjetio je na treći paket od deset mjera za pomoć građanima, vrijedna 1,7 milijardi kuna, kojim njegova stranka predlaže ublažavanje posljedice krize za više od milijun socijalno najugroženijih građana. 

“U samo nekoliko tjedana krize 20 tisuća radnika je ostalo bez posla i još 400 tisuća je u strahu od gubitka radnog mjesta”, upozorio je Bernardić.

Mostov Božo Petrov također je predložio mjere za zaštitu najugroženijih građana, onih s kreditima, blokirane, nezaposlene, sezonce. Most među ostalim traži moratorij na kredite i moratorij na ovrhe. „Ako i drugi imaju pravo na predah imaju i oni”, kazao je 

Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista) ocijenio je da je sustav e- propusnica pokazao kako je moguće uz pomoć elektroničkog sustava organizirati i elektronsko glasovanje. „Sada vidimo da se to može napraviti jako brzo i jednostavno”, ustvrdio je.

Goran Beus Richembergh iznoseći stajalište Kluba GLAS-a i HSU-a  rekao je da ne smijemo dozvoliti da ova kriza bude prostor za stigmatizaciju, širenje mržnje, diktatore istaknuvši važnost očuvanja demokratskih institucija.