Povezite se

Politika

Sabor: Aleksić najavljuje “mini antiovršni paket”

Objavljeno

-

Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić najavio je u petak kako zajedno s Mostom i HSS-om u saborsku proceduru upućuje “mini antiovršni paket” izmjena i dopuna Ovršnog zakona i Zakona o obveznim odnosima, s mjerama za pomoć blokiranim građanima.

“Vlada je najavila mjere za blokirane građane, mjere koje će njima u prvom trenutku olakšati položaj. Te mjere pozdravljam, svakako će pomoći nekim ljudima privremeno, ali trajno neće nakon godinu dana. Nakon što prođu te mjere, ponovit će se stanje”, rekao je Aleksić nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Potrebno je, ističe, sustavno riješiti problem, pa je u to svrhu i pripremio “mini antiovršni paket” izmjena i dopuna Ovršnog zakona i Zakona o obveznim odnosima. Tim paketom, kaže, nastoje maksimalno smanjiti troškove ovrhe i zatezne kamate.

Vezano za Zakon o obveznim odnosima, Aleksić je rekao kako je sadašnji način naplate dugovanja, gdje se najprije naplaćuju kamate i troškovi, pa tek onda glavnica, jako loš za dužnike koji na takav način otplaćuju svoje dugove, a u “gabuli” su jer nemaju dovoljno novca da otplate dug do kraja, već konstanto plaćaju zatezne kamate i troškove te nikako ne dolaze do glavnice.

“I oni godinama plaćaju zatezne kamate i troškove ovrhe, a glavnicu niti ne dotaknu. Zbog toga predlažemo u Zakonu o obveznim odnosima da se taj redoslijed obrne i da se najprije naplaćuje glavnica, potom troškovi i kamate. Kada bi se na taj način to naplaćivalo, dužnici bi puno brže došli u solventnu situaciju”, poručio je.

Zatezna kamata ne može biti više od 100 kuna

Zatezne kamate, kaže, nisu ograničene, a trebale bi biti ograničene na visinu glavnice, a naveo je i primjer po kojem se, ako je netko dužan 100 kuna glavnice, kada zatezna kamata dosegne 100 kuna više se ne bi naplaćivala. “Stop, ne može biti više od 100 kuna zatezna kamata”, istaknuo je,

Aleksić predlaže da se izmjenama Ovršnog zakona onemogući ovršenje jedine nekretnine u slučaju kada se radi o kreditu s promjenjivom kamatnom stopom, a u tom kreditu promjenjiva kamatna stopa nije ugovorena na pravilan način.

Ukoliko je netko dužan iznad onoga koliko smije biti dužan, navodi, ta njegova jedina nekretnina ne smije se ovršiti sve do trenutka dok banka s dužnikom ne ugovori kamatnu stopu na pravilan način. “Ne možemo dopustiti nepoštenom poslovnom subjektu da ovrši”, ustvrdio je.

Aleksić predlaže i da se izmjena o zapljeni cijelih primanja, koja je potpisana prije 17. lipnja 2008., stavi van snage. “Ona je već stavljena van snage odlukom Ustavnog suda iz 2009. godine, kada je Ustavni sud utvrdio da se ne može cijelo primanje nikome ovršiti, jer je to je suprotno Ustavu. Ustavni sud je već utvrdio da se ne smije ovršiti cijelo primanje”, napomenuo je.

Politika

Bruna Esih: Dok se mi bavimo projektima, Hasanbegović neka se slobodno bavi stolicama

Published

on

Zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Bruna Esih u utorak je komentirala optužbu njezina bivšeg stranačkog kolege Zlatka Hasanbegovića da mu je na njezin zahtjev oduzeto mjesto u Skupštini poručivši mu neka se on slobodno bavi stolicama, dok se oni bave projektima.

“Dok se mi bavimo amandmanima koji su postali sastavni dio proračuna i s kojima se izrazito ponosimo – i danas smo obišli groblje poginulih vojnika koje je bilo sravnjeno 1945. – i želimo da se stvari pomiču s mrtve točke, gospodin Hasanbegović neka se slobodno bavi stolicama”, izjavila je gradska zastupnica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih novinarima u Gradskoj skupštini.

Hasanbegović je ranije ustvrdio da mu je predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet jučer šeretski odgovorio da su dva zastupnika novi žetončići, novi dio njihove skupštinske većine, pa da im se morala učiniti ta mala usluga.

“To bi bila vjerojatno nekakva nova vrsta, nova razina političke trgovine. Doista je ispod svake razine uopće i komentirati takvo što. Dakle, zna se gdje je bilo moje mjesto i gdje sam sjedila. Što vidi gospodin Hasanbegović, doista ne znam”, odgovorila je Esih komentirajući Hasanbegovićeve tvrdnje.

Esih: Bandić ima većinu i bez nas

Na pitanje kako to da su Neovisni za Hrvatsku ovaj put podržali gradski proračun premda su lani odlučili izaći iz koalicije s gradonačelnikom Milanom Bandićem, Esih je odgovorila kako su prije tjedan dana najavili da će, ukoliko Bandić prihvati njihove amandmane, oni prihvatiti proračun.

“Do svoje riječi držimo, a gradonačelnik je većinu imao i bez nas”, rekla je Esih.

Komentirajući Hasanbegovićevu tvrdnju da su ona i potpredsjednik Gradske skupštine Krešimir Kartelo, dvoje zastupnika Neovisnih za Hrvatsku, “novi žetoni Milana Bandića”, Esih kaže da Hasanbegović može tvrditi što god hoće.

“Vidjet ćemo njegovu buduću politiku”, dodala je.    

Podsjetila je da su u gradskom proračunu za 2020. prihvaćeni amandmani Neovisnih za Hrvatsku vezani uz izgradnju Dinamovog stadiona, Jarunski most i uređenje groblja hrvatskim vojnicima na Mirogoju koje je 1945. sravnjeno, u vrijednosti od oko 10 milijuna kuna, uglavnom za pripremu dokumentacije.

Ucitavanje vijesti

Politika

Škoro poklopio Plenkovića: Njegova Vlada nije parodija, nego tragedija

Published

on

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro odgovorio je premijeru Andreju Plenkoviću, koji je, komentirajući Škorin predizborni skup, rekao da mu je to djelovalo kao parodija na Večernju školu.

Škoro je Plenkoviću odgovorio putem Facebooka, poručivši Plenkoviću da njegova Vlada nije parodija, nego tragedija. 

“Politički pokret ljudi željnih promjena koji se okupio oko mene sve je samo nije parodija. Zna to i (uskoro bivši) premijer Plenković, zato i daje panične izjave. Neki bi njegovu vladu možda nazvali parodijom, ali ja mislim da je točnije reći da se radi o tragediji. Parodija zabavlja ljude, a ovo što rade Plenković i njegovi birokrati nije nimalo zabavno, već je upravo tragično. Tog briselskog činovnika i nekolicinu njegovih ministara bez dana radnog iskustva nijedan poduzetnik, uključujući mene, nikad ne bi zaposlio u svojoj tvrtki. Zašto onda da nam vode državu?!

Došao je njihov kraj i oni to znaju! 22. prosinca hrvatski će im narod na izborima poslati jasnu poruku da je vrijeme da pakiraju kofere. Plenkoviću i njegovoj kandidatkinji to, vjerujem, neće teško pasti zato što im je Hrvatska tek jedna stanica. Poslušno su izvršavali zadatke, zanemarujući pritom volju hrvatskog naroda, pa će sigurno biti nagrađeni briselskim i inim sinekurama.

A mi ćemo dalje bez njih, popraviti sve ono što su uništili i degradirali. Vratimo Hrvatsku narodu – SAD IL’ NIKADA!”, napisao je Škoro na Facebooku.

Srdačan susret dvoje prijatelja, Lovre Kuščevića i Kolinde Grabar-Kitarović, na skupu u Splitu. On je narodu ukrao referendume, a ona je na to šutjela i okretala glavu. #JerHrvatskaZna

Objavljuje Miroslav ŠkoroNedjelja, 8. prosinca 2019.

Ucitavanje vijesti

Politika

Bojan Glavašević: “Svi su bolji kandidati od Kolinde Grabar Kitarović, čak i Miroslav Škoro”

Published

on

Nezavisni saborski zastupnik, Bojan Glavašević na svoj je straučan način komentirao kampanju za predstojeće predsjedničke izbore.

Prvo je Glavašević komentirao predizborni skup Miroslava Škore, na kojemu se obratio HDZ-ovcima i poručio da će biti njihov predsjednik.

“To je interesantno. To nisu izbori za predsjednika HDZ-a, nego za predsjednika države i time je Škoro jasno poručio da neće biti predsjednik svih građana. Moj načelni stav je da su svi bolji kandidati od Kolinde Grabar Kitarović, čak i Miroslav Škoro”, rekao je Glavašević.

Kad je u pitanju prijateljstvo aktualne predsjednice i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Glavašević smatra da Grabar Kitarović time pokušava pridobiti glasače u Hercegovini. “Dosad smo vidjeli da, kad je Bandićevu moć trebalo preslikati na bilo što osim lokalne razine, nije bilo uspjeha. Ona pomoguć Bandića u Hercegovini pokušava dobiti glasove”, rekao je Glavašević.

Upitan može li Zoran Milanović okupiti glasače ljevice, Glavašević je rekao da je dobro da u prvom krugu ima kandidata s progresivnog dijela te da je jako važno da teme o kojima se bude razgovaralo budu nametnute i od strane tih kandidata. “Zasad se to nije vidjelo”, rekao je.

“Mislim da je dobro da postoje kandidatkinje i kandidati koji su iz progresivnog dijela spektra, jer svatko od njih će izvući birače na birališta”, rekao je.

Na pitanje mogu li manji kandidati otkinuti toliki broj glasova da Milanović uopće ne uđe u drugi krug, Glavašević je rekao da je to teško znati. “Ne znam, nemam kristalnu kuglu i generalno se ne bavim tom vrstom predikcije, ali vrlo je neizvjesno, ako je suditi po posljednjim anketama, kako će se odviti drugi krug”, rekao je Glavašević.

“Njih troje su rame uz rame, Milanovićeva druga pozicija u toj utrci je manje više zagarantirana. Kolinda Grabar Kitarović i Škoro su spojene posude, ne mogu njih dvoje ući u drugi krug, nego jedno od njih dvoje ulazi u drugi krug s Milanovićem”, rekao je Glavašević, prenosi N1.

Nacionalno

Ucitavanje vijesti

Najčitanije