Povezite se

Vijesti

SABA RH podržao Milanovića “u naporima da Hrvatsku oslobodi od ostataka ustaštva”

Objavljeno

-

Savez antifašističkih boraca i antifašista dao je punu podršku predsjedniku Zoranu Milanoviću „u naporima da Hrvatsku oslobodi od ostataka ustaštva“, osuđujući napade koji su uslijedili na njega nakon izjave o micanju HOS-ove spomen-ploče s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

“Dajemo punu podršku Predsjedniku Republike Hrvatske u njegovim naporima da današnju Hrvatsku oslobodi kako od ostataka ustaštva što nam se agresivno nameću, pa i od nekih u redovima vlasti, tako i u tome da je Hrvatska privržena demokraciji koje bez pobjede nad fašizmom prije punih 75 godina ne bi bilo“, poručili su u četvrtak iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH)

Ističu da Savez  “s gnušanjem odbacuje i najenergičnije osuđuje kampanju što se, očito orkestrirana iz jednoga centra, vodi protiv predsjednika Republike, Zorana Milanovića, a u povodu izjave što ju je dao nakon polaganja vijenca u Jasenovcu“.

Ustvrdili su kako „nesuvisla graja što se digla na desnom i krajnje desnom kraju političkog spektra Hrvatske“ pokazuje da “tamo nema ljudi kojima je stalo do demokratske Hrvatske i njezine budućnosti “onakve za koju se zauzima predsjednik Milanović.

Vezano uz izjavu Milanovića koji je u Jasenovcu za HOS-ovu ploču s uklesanim ustaškim pozdravom rekao da to treba maknuti i negdje baciti, jer to nema veze s Domovinskim ratom, Savez je naveo da je Milanović, uzme li se njegova izjava u cjelini rekao upravo ono što je trebalo reći.

Antifašisti zaključuju kako  u inzistiranju Milanovića da se hrvatski javni prostor “dekontaminira od svih natruha ustaštva”, a pozdrav “Za dom – spremni” “nedvojbeno je jedna od najizražnijih, nema ni traga bilo kakvom nepoštivanja bilo kojega palog branitelja, pa ni onih iz redova HOS-a”.

„No, nesuvislim bukačima treba očito još jednom, valjda stoti puta, ponoviti neke notorne i neporecive činjenice. HOS je, za razliku od Zbora narodne garde, bio nelegalna, stranačka vojna postrojba. Ukinuta je odlukom predsjednika Tuđmana, a njezini su pripadnici uključeni u ZNG“, priopćili su antifašisti.

Ustvrdili su da od 1992. HOS ne postoji, dok je pozdrav “Za dom – spremni” u Hrvatskoj bio u upotrebi samo i jedino u vrijeme ustaške strahovlade čijim su se žrtvama, kako je danas kažu očito, licemjerno jučer poklonili i neki koji sada prednjače u hajci na predsjednika Milanovića.

Poručuju da taj pozdrav treba jednom za svagda prognati iz javnoga prostora u Hrvatskoj, što znači da ga jednoznačno i bez ikakvih “ali” treba zakonom zabraniti, a njegovu upotrebu sankcionirati.

Za svakog tko ga upotrebljava, ili ga je tijekom Domovinskog rata upotrebljavao (a to je bila uvjerljiva manjina) smatraju da glorificira, svjesni ili ne ustašku para-državu NDH i pretvara cijeli hrvatski narod u taoca zločinačke skupine koja je u četiri godine Drugoga svjetskog rata počinila grozne zločina.

Gospodarstvo

Milanović razgovarao s predstavnicima Klastera kreativnih i kulturnih industrija

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija/FaH

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, koji su mu ukazali na važnost i neophodnost potpore sektoru tih djelatnosti. 

Istaknuli su pri tome kako Hrvatska ima veliki potencijal u tom sektoru jer kroz svoje djelovanje može osigurati i visoku dodanu vrijednosti ostalim gospodarskim granama, pogotovo turizmu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. 

Od posebne je važnosti za ovaj sektor, naglašeno je na sastanku, izrada strategije sektora kreativnih djelatnosti i industrija kao i institucionalna i infrastrukturna podrška razvoju kreativne i kulturne industrije.

U izaslanstvu su bili predsjednica Klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Bojan Baletić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Aleksandar Battista Ilić i dekanica Akademije dramskih umjetnosti Franka Perković.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Župan Milinović se dobro oporavlja od pada s motocikla na Grobniku

Published

on

Darko Milinović/Izvor: Lika online

Ličko-senjski župan Darko Milinović ozlijedio se u nedjelju u padu s motocikla na Automotodromu na Grobniku, te se nalazi u riječkoj klinci zbog prijeloma ključne kosti i više nagnječenja, ali se dobro oporavlja, potvrdili su Hini u kabinetu župana u Gospiću.

„Službenu izjavu nemam, ali čula sam se jutros sa županom i dobro je“, rekla je u ponedjeljak Josipa Ojurović Čačić iz županijskog Odsjeka za protokol i informiranje.

Kako je javio Novi list, nesreća se dogodila u zavoju poznatom kao “jedinica” u koji je Milinović navodno ušao brzinom većom od 200 kilometara na sat.

U Centru 192 u Rijeci rekli su Hini da taj događaj nemaju evidentiran, da se očevid nije radio, bez obzira na ozljede, jer da se ne radi o površini javnog prometa, nego o prostoru Automotodroma gdje se vozi na vlastitu odgovornost.

Zbog zabrane okupljanja zbog pandemije covida-19, jučer je na Grobniku bio prvi susret motociklista nakon dužeg vremena.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Evo tko sve može ući u Hrvatsku i kakva je procedura?

Published

on

Voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u Tomislav Kufner izjavio je u ponedjeljak da građani Europske unije, koji nisu iz 10 zemalja koje mogu slobodno ulaziti u Hrvatsku, moraju imati opravdan razlog za ulazak u našu zemlju.

“Građani deset zemalja EU mogu u Hrvatsku ući bez posebnog uvjeta ili razloga, građani ostalih članica EU i trećih zemalja kod dolaska moraju imati opravdan razlog”, rekao je Kufner jutros na Hrvatskom radiju. Objasnio je kako to mogu biti poslovni ili osobni razlozi, primjerice, posjedovanje nekretnine.

„Postupak je takav da dolaskom na granični prijelaz, uz standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj“, rekao je Kufner u emisiji „U mreži Prvog“.

To su, pojasnio je, zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju s njima stupiti u kontakt.

Zemlje iz kojih se slobodno ulazi u Hrvatsku su Slovenija, Mađarska Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Njemačka.

Kufner je rekao da je suradnjom ministarstava unutarnjih poslova i turizma razvijena aplikacija Welcome to Croatia. „Strani putnici preko te web stranice mogu popuniti obrazac s podatcima o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ukoliko putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke, kazao je.

Metelko – Zgombić: Austrija se još nije otvorila prema Hrvatskoj, dopušta tranzit

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je kako je Hrvatskoj važno da stranci, kada dolaze, poštuju epidemiološka pravila, da ima sve podatke za vrijeme njihovog boravka radi sigurnosti naših građana i njih samih.

„Jednako nam je važno da, kada se vraćaju, ne moraju ići u karantenu, nego da se slobodno mogu vratiti svojim kućama“, poručila je državna tajnica, prenosi HRT na svojem web portalu.

Metelko-Zgombić je rekla i da se Austrija nije još otvorila prema Hrvatskoj, ali da dopušta tranzit.

” Stranci mogu mirno proći kroz Austriju i doći u Hrvatsku kao u krajnju destinaciju za turizam, rekla je državna tajnica.

Hina


Ucitavanje vijesti

Najčitanije