Sa zatvorenog dijela sjednice Vlade- Zdravko Zrinušić novi državni tajnik u Ministarstvu financija

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak na osobni zahtjev razriješila državnog tajnika u Ministarstvu financija Željka Tufekčića, te je novim državnim tajnikom imenovala Zdravka Zrinušića.

Istovremeno, zbog odlaska na novu dužnost, Zdravko Zrinušić razriješen je dužnosti pomoćnika ministra financija – ravnatelja Porezne uprave, a novim je pomoćnikom ministra – ravnateljem Porezne uprave imenovan Božidar Kutleša

Mate Car imenovan je pomoćnikom ministra zdravstva.

Na osobni zahtjev razriješena je pomoćnica ministra obrane Đurđa Hunjet, dok je novim pomoćnikom ministra imenovan  Ante Modrić.

Zbog isteka mandata Krešo Pandžić razriješen je dužnosti zamjenika ravnateljice Državnoga hidrometeorološkog zavoda.

Zdeslav Matić razriješen je dužnosti predsjednika Upravnoga vijeća Energetskog instituta Hrvoje Požar, a novim je predsjednikom imenovan Domagoj Validžić.

Razriješen je dio članova Upravnoga vijeća Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“, i to general pukovnik Slavko Barić, Staša Skenžić, Dražen Alerić, Vesna Rajković, Gorenka Bulj,  Ante Nazor, Željko Cirba, Ana Herman, Nikša Crnčević i Pavao Salopek.

Novim članovima, kao predstavnici ministarstava obrane,  znanosti i obrazovanja,  kulture,  turizma, te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Vukovarsko-srijemske županije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, imenovani su Zoran Piličić, Vlado Prskalo, Ivica Poljičak, Vesna Rajković, Kristina Bilić, Ante Nazor, Željko Cirba, Miroslav Vacek, Dubravko Halovanić i Josip Bebek.

Među brojnim kadrovskim razrješenjima je i ono Branka Sočanca koji je razriješen je dužnosti nacionalnog koordinatora i člana Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima. Istovremeno je Alen Tahiri imenovan novim nacionalnim koordinatorom i članom Nacionalnog odbora, kao predstavnik Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

U Povjerenstvu za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. razriješen je dio dosadašnjih članova, Denis Kovačić, Hrvoje Šlezak i  Branko Sočanac. Novim članovima, kao predstavnici ministarstava zdravstva,  znanosti i obrazovanja i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, imenovani su Gordan Žanić, Momir Karin i Alen Tahiri.

Vlada je donijela Nacionalni program zaštite civilnog zračnog prometa i Nacionalni program kontrole kvalitete zaštite civilnog zračnog prometa. Točka je označena stupnjem tajnosti povjerljivo.

Na zatvorenome dijelu sjednice, Vlada je utvrdila stajališta za sastanke Vijeća ministara i to Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), koje će se održati 25. svibnja 2018., Vijeća za vanjske poslove (FAC), 28. svibnja  i Vijeće za konkurentnost (unutarnje tržište, industrija, istraživanje i svemir) (COMPET), koje se održava 28. i 29. svibnja ove godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će RH tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Europskoga vijeća i Vijeća ministara, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista se prethodno ne objavljuju. (Hina)