Sa psihijatrije sama pisala žalbu, odvjetnik je nije došao ni upoznati

Ustavni je sud ovih dana objavio odluku koja upozorava na kronični problem hrvatskog pravosuđa pasivnost odvjetnika dodijeljenih po službenoj dužnosti i neoprostivu površnost suda u postupcima prema posebno osjetljivoj skupini ljudi – osobama s duševnim smetnjama.

Ustavni je sud spomenutom odlukom ukinuo rješenje Županijskog suda u Sisku od 12. lipnja ove godine kojim je ženi s psihičkim smetnjama, koju ćemo za potrebe ovog teksta nazvati Marija, produžena prisilna hospitalizacija u psihijatrijskoj bolnici Popovača za dodatnih godinu dana.

Marija je na prislinom smještaju u Popovači od 11. prosinca prošle godine, nakon što je Općinski sud u Sisku pravomoćno presudio da je u stanju neubrojivosti počinila tri kaznena djela prijetnje.

Na temelju te presude Županijski sud u Sisku odredio joj je prisilni smještaj u Popovači na rok od šest mjeseci. Prije isteka toga roka, početkom lipnja ove godine, Županijski sud je održao ročište u psihijatrijskoj bolnici u Popovača na kojem je odlučivao o njezinoj daljnjoj sudbini.

Liječnica je rezimirala da se Marijino psihičko stanje popravlja, ali da je terapija tek na početku i da zbog opasnosti od ponavljanja djela predlaže produženje prisilnog smještaja u psihijatrijskoj ustanovi za još godinu dana, dakle do lipnja 2020.

U odluci Ustavnog suda navodi se da sisački odvjetnik A. B. kojeg je sud Mariji dodijelio po službenoj dužnosti ni jedan jedini put prije ročišta nije posjetio svoju klijenticu u bolnici u kojoj je prisilno smještena niti je razgovarao s njom kako bi čuo njezino mišljenje i stav o daljnjem ostanku u bolnici, prenosi Jutarnji list.

Ustavni sud konstatira kako odvjetnik nije svoju stranku upoznao s njezinim pravima, a da se na samom ročištu ponašao kao pasivni promatrač, nije postavljao pitanja liječnici koja je predlagala produljenje prisilne hospitalizacije, nije tražio dodatni nalaz i mišljenje stručnjaka izvan ustanove niti je podnio žalbu na prvostupanjsko sudsko rješenje o produženju prisilne hospitalizacije za godinu dana.

Ustavni je sud ocijenio kako nema nikakve naznake da su sudac sisačkog Županijskog suda koji je vodio postupak i odvjetnik Mariji objasnili što se događa u postupku niti da su stupili u kontakt s članovima njezine obitelji i obavijestili ih o tijeku njezina postupka. Ustavni je sud posebno naglasio da je sisački sud, iako je bio upoznat s potpuno pasivnim ponašanjem Marijina odvjetnika, propustio poduzeti mjere kako bi oboljeloj ženi osigurao učinkovito pravno zastupanje.

Kako je njezin odvjetnik bio potpuno nezainteresiran za njezina prava, Marija je žalbu na rješenje o produženju prisilne hospitalizacije u bolnici napisala sama. Sud joj je žalbu odbio te joj je preostala samo ustavna tužba koju je u konačnici dobila uz pomoć zagrebačke odvjetnice Ines Bojić, donosi Jutarnji list.