Sa današnje sjednice Vlade: MUP putem leasinga uzima u najam 545 vozila

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost Ministarstvu unutarnjih poslova za najam 545 vozila putem operativnog leasinga kod PBZ Leasinga za što je u proračunu za ovu godinu osigurano 5,15 milijuna kuna.

Otvoreni postupak javne nabave proveo je Središnji državni ured za središnju javnu nabavu, a ponuda PBZ Leasinga odabrana je kao najpovoljnija, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Istaknuo je i da je za to u ovogodišnjem proračunu već osigurano 5,15 milijuna kuna, dok će trošak u 2018. i 2019. godini iznositi godišnje po 15,45 milijuna kuna, a u 2020. 10,3 milijuna kuna, dakle ukupno u tom razdoblju 41,2 milijuna kuna.

Prihvaćen je i Plan implementacije Garancije za mlade za razdoblje od 2017. do 2018. godine, što je pretpostavka za korištenje sredstava Inicijative za zapošljavanje mladih te sredstava Europskog socijalnog fonda namijenjenih za provedbu ove garancije. Mjere koje se previđaju garancijom  stoje 1,6 milijardi kuna, od čega će 600 milijuna kuna biti osigurano iz državnog proračuna, a preostalo iz fondova EU, rekao je resorni ministar Marko Pavić, naglasivši pritom kako je nezaposlenost mladih u Hrvatskoj jedan od najvećih problema, iako je stopa nezaposlenosti mladih s preko 50 posto iz 2013. snižena na 30-tak posto prošle godine.

U saborsku proceduru upućen je konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o željeznici, kojim se, među ostalim, uređuje pravni status željezničke infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi u vlasništvu Republike Hrvatske.

Predlaže se i dodavanje odredbe da se iznos naknada za financiranje željezničke infrastrukture koji se obračunava po litri naplaćene trošarine za energente u iznosu od 20 lipa uplaćuje najviše do iznosa koji je za tu namjenu osiguran u državnom proračunu za pojedinu godinu.

Gradu Sisku Vlada je dala suglasnost za zaduženje od 25 milijuna kuna kod OTP banke, od čega će se 9 milijuna kuna koristiti za refinanciranje starih kredita.

Sa 7,5 milijuna kuna, pak, financirat će se otkup sportske školske dvorane Budaševo, a preostalih 8,5 milijuna kuna za opremanje rekreacijskog centra Zibel.

Uz ostalo, Vlada je prihvatila i četiri amandmana na predloženi zakon o strancima, a jednim od njih se s popisa kažnjivog pomaganja izuzimaju pomaganje u prelasku državne granice radi spašavanja života, sprječavanja ozljeđivanja, pružanja hitne medicinske i humanitarne pomoći, kao i pomaganje u nezakonitom boravku iz humanitarnih razloga.

Dakle, građani smiju pružati svaki oblik humanitarne pomoći migrantima, ali ih ne smiju skrivati ili im pomagati da se sakriju od policije. Cilj ovog amandmana, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, da se ne kažnjavaju građani koji pomažu strancima iz čistih humanitarnih razloga.

Prihvaćena je i odluka kojom se broj članova Savjeta za razvoj civilnog društva povećava s 31 na 37, i to na način da se ‘dodaju’ još dva predstavnika javne vlasti Ministarstva turizma te Središnjeg državnog ureda za sport te još četiri predstavnika civilnog društva, i to jedan s područja turizma a tri predstavnika manjina.