Sa 77 glasova za i 4 protiv donesen zakon o koncesijama

Foto: H.J.

U Hrvatskom saboru sa 77 glasova za i 4 protiv donesen je Zakon o koncesijama. SDP je prvo zatražio pojednačno glasovanje, a potom napustio sabornicu, u čemu su ga slijedili oporbeni Most, Živi zid…

To graniči sa zdravom pameti da sad prozivate ljude koji nisu u sabornici, ali dobro”, čudio se predsjednik Sabora Gordan Jandroković kad je tajnik plenarne sjednice Ivan Bukarica da bi zadovoljio formu, pročitao i imena zastupnika kojih nije bilo u sabornici.

Zahtjevi Mosta i SDP-a da se zakon uputi u treće čitanje nisu prihvaćeni, baš kao ni amandmani koje su oporbeni klubovi i zastupnici podnijeli na prijedog.

Bauk: Izabrali ste ‘partiju’, umjesto građana

Svaki ćemo tjedan imati Zlatni rat, ovo je loš zakon, ustrajali su pritom ‘mostovci’. Između ‘partije i građana’ izabrali ste ‘partiju’, poručili su kolegama iz HDZ-a, ‘mostovci’ Ivana Ninčević Lesandrić i Miro Bulj te SDP-ov zastupnik Arsen Bauk. Tražili smo da lokalna zajednica sudjeluje u stručnom povjerenstvu za koncesije, a gradonačelnici iz HDZ-a glasuju protiv, između partije i građana, izabrali ste partiju, spočitnuo je Bauk kolegama.

Bulj je, pak, do samog izglasavanja tvrdio da će zakon omogućiti ‘lokalnim šerifima’ da upravljaju koncesijama, a da će onaj koji ju dobije imati pravo dići hipotekarni kredit i pravo hipoteke prebaciti na treću osobu.