S velikim interesom se čeka Vučićev posjet – kakva su očekivanja?

HRT

Za deset dana u Hrvatsku stiže srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Susret na predsjedničkoj razini izazvao je brojne reakcije različita predznaka – neki susret pozdravljaju, neki su suzdržani, glasni su i oni koji od Vučića očekuju ispriku poput ministra Damira Krstičevića, kao i oni koji preispituju trenutak u kojem se posjet organizira.

Reakcije, ali i perspektive koji najavljeni susret otvara za Studio 4 HRT komentirali su Miro Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova te Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i zastupnik srpske nacionalne manjine.

Na pitanje je li to pravi trenutak, Kovač je odgovorio da je uvijek teško odabrati pravi trenutak.

“Predsjednica je pozvala gospodina Vučića u posjet i on ga je prihvatio. Naravno da ima negativnih aspekata, kao što je izložba u New Yorku, način na koji je prezentirano. No sada treba gledati u budućnost i treba se pripremiti za posjet na način da posjet bude kvalitetan i da donese rezultate za odnose između Hrvatske i Srbije.

Jedan proboj bi bio potreban, da nakon povratka gospodina Vučića u Beograd, da se osjeti da se nešto dogodilo na području nestalih ili na području prava hrvatske manjine u Srbiji da konačno imaju zajamčeno mjesto u Narodnoj skupštini”, naglasio je.

Na pitanje što posjet znači za pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Pupovac je rekao da bi taj posjet mogao ili trebao biti dobar za međudržavne odnose, odnose Hrvata i Srba općenito, odnose u regiji.

“A onda bi trebao biti dobar za pripadnike srpske, kao i hrvatske manjine. Svaki razgovor, dijalog, koji pobjeđuje odsustvo razgovora ili polemičke ili svadljive tonove ili tonove koji proizvode neprijateljstvo pa i mržnju se nužno reflektiraju na one koji žive kao pripadnici srpskog naroda u Hrvatskoj ili hrvatskog naroda u Srbiji. Zato smo mi uvijek bili, jesmo i ostajemo privrženi dijalogu, dobrim odnosima i dobroj komunikaciji – što je u ovom trenutku najvažnije. Kako doći do stupnja dobre komunikacije”, istaknuo je.

Što bi sad trebala napraviti Hrvatska vlada? Bojkotirati taj posjet? “Mislim da treba biti realan. Ne treba gledati kako je do posjeta došlo. Činjenica je da je gospodin Vučić pozvan od predsjednice RH i sada je logično da se dogodi jedan iskorak. Ja to i osobno očekujem kao političar i kao građanin. Očekujem da se nešto dogodi i da bude vidljivo za hrvatsku javnost da se nešto dogodilo, rekao je Kovač.

“Ako su hrvatski i srpski diplomati u New Yorku mogli voditi dijalog o izložbi o Jasenovcu i ako su našli riješenja za sporna pitanja i ako su ta riješenja bila prihvaćena, zašto je trebalo post festum stvarati vrstu napetosti i animoziteta i dovoditi u kontekst s tim da se napravi taj važan korak u odnosima – taj susret na vrhu?”, upitao je Pupovac.

Na pitanje kako je srpska javnost dočekala vijest o posjetu na predsjedničkoj razini, bivši potpredsjednik Vlade Srbije i zastupnik u Skupštini Srbije Žarko Korać odgovorio je – isto kao i u Hrvatskoj, s velikim iznenađenjem. “Taj poziv nije bio očekivan, Vučić ga je brzo prihvatio i jedna dosta negativna atmosfera koja je u javnosti stvorena u vezi izložbe u New Yorku je prestala – naglo.

To je bar jedna dobra stvar koja se dogodila nakon tog poziva. Odjednom je prestao čitav niz jako, jako negativnih komentara na račun Hrvatske. U Srbiji se s velikom znatiželjom očekuje ishod ovog posjeta. Ja bih intimno očekivao da se neka otvorena pitanja počnu riješavati”, rekao je.