S Kinezima potpisan i sporazum za izgradnju pruge Rijeka – Zagreb

Fotografija: Vedran Morin (arhiva)

Deveti poslovni forum zemalja inicijative 16+1 otvoren je u petak u Dubrovniku s rekordnim brojem sudionika i porukama hrvatskog i kineskog premijera da je Hrvatska tijekom povijesti bila poznata po trgovini.

Gospodarski forum u hotelu Rixos nastavljen je potpisivanjem niza memoranduma razumjevanja između Hrvatske i Kine, potpisanih u nazočnosti hrvatskog ministra Darka Horvata. Tako je ministar zdravstva Milan Kujundžić potpisao memorandum s predstavnikom jedne kineske farmakološke tvrtke. Memorandum razumijevanja potpisali su zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje s kineskom tvrtkom za ceste i tarnsport, koji se tiče razmjene znanja.

Tvrtka HŽ Infrastruktura i kineska tvrtka za ceste i mostove potpisali su sporazum koji se odnosi na izgradnju pojedninih dionica na pruzi između Rijeke i Zagreba. Potpisan je i memorandum koji se odnosi na izgradnju novog stadiona Kantrida u Rijeci, hotela i pratećih objekata. Potpisan je i memorandum za zajedničko razvijanje obnovljivih izvora energije i smanjenje stakleničkih plinova. Memorandum s Kinezima potpisala je i vlasnica tvrtke Metamorfoza koja bi otvorila Muzej iluzija u Kini, prenosi Večernji list.