Ruža Tomašić: Srbiji je mjesto u EU, ali njihovim liderima nije

FB

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašića, koja se nalazi u Strasbourgu, za Newsroom je komentirala aktualne političke teme.

Europski parlament danas raspravlja o tome hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv Mađarske. Zastupnici će raspravljati o tome predstavlja li Mađarska desničarska vlada rizik za vrijednosti Europske unije, posebno zbog njihove politike u vezi migranata. Europski parlament će o tom izvještaju glasati sutra popodne.

Tomašić je stala u obranu Viktora Orbana.

“Njemu se prepisuje ono što i 90 posto država članica radi. Njegov najveći krimen je to što želi Europu ravnopravnih članica. Sad se vidi, ako se borite za svoju državu i Europu ravnopravnih država, onda vam traže dlaku u jajetu. A ako se borite za federalnu Europu, onda možete raditi što hoćete.

“Ima nekih stvari koje ne radi kako treba, ali 90 posto država u EU isto to radi”, dodaje.

Kaže da je problem što se želi Uniju ustrojiti po uzoru na Ameriku: “Ide se prema tome da bude jedna vojska, monetarna unija, jedno ministarstvo obrane, a čemu to vodi nego federalnoj Uniji.”

Sutra će predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker podnijeti izvješće o stanju u EU-u, a dio se odnosi na migrante. Kaže da neće podržati izvješće ukoliko Hrvatska ne bude ta koja će odlučivati o tome koliko migranata želi primiti.

“Krinka će biti da puštamo migrante da idu u države u koje oni žele da idu”, kaže.

“Pod migranatima dolazi sve i svaša. Ja sam bila u Italiji, tamo sam vidjela migrante koji su imali Nike tenisice, iPhone i eure. Ja ne znam dali su oni migraniti, ne znam od čega oni bježe”, kaže Tomašić.

Komentirala je govor srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je u nedjelju u Kosovskoj Mitrovici kazao da “u Kninu se vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo.”

“Vučić gubi Kosovo, mora to nadoknaditi svojim biračima pa zato napada i Hrvatsku. Ali bez dogovora, nema mira na Balkanu”, kaže europarlamentarka.

Mišljenja je da na takve izjave treba reagirati jer bi u sprotnom moglo ispasti da je Vučić u pravu.

Ako Srbija želi u EU, poručuje, treba se odreći Vučića.

“Srbiji je mjesto u EU, ali njihovim liderima nije”, kaže Tomašić.

Upitana što misli hoće li se u Hrvatskoj održati prijevremeni parlamentarni izbori, odgovorila je: “Ne vjerujem, jedino ako budu u isto vrijeme kada budu izbori za Europski parlamet. Prije toga ne vjerujem.”