Ruža Tomašić: “Istražite porijeklo Pupovčeve imovine, sramila bi se da sam s njim u koaliciji”

FB

Zasigurno najatraktivnija europarlamentarka Ruža Tomašić kao gošća Bujice, u emisiji Velimira Bujanca dotakla se brojnim zanimljivih tema te među ostalim komentirala posjet SDSS-ova zastupnika Milorada Pupovca Nišu.

”Bilo bi me sram da sam u koaliciji s Pupovcem! On mrzi sve što je hrvatsko! Pupovac je profesionalna baba narikača, predlažem da se istraži porijeklo njegove imovine.”, komentirala je među ostalim europarlamentarka navodeći da je i u Europskom parlamentu srpski lobi snažan, a uz to s javnosti je podijelila i zgodnu anegdotu.

“Mi smo tamo dobivali srpski tabloid blizak Vučiću ‘Kurir’, stavljali su ga u naše sandučiće… U jednom od brojeva vrijeđali su pokojnog predsjednika Tuđmana i Hrvatsku državu, pa sam pitala Komisiju znaju li da država koja želi postati članicom Europske unije dijeli novine u kojima se vrijeđa i omalovažava državu koja već jest članica, kao i njenog predsjednika i utemeljitelja?! Maknuli su ‘Kurir’, ali samo iz moga sandučića! Opet sam se bunila, pa ‘Kurir’ više nije dolazio na moj kat. Na kraju sam se još jednom pobunila i sad više ne dolazi uopće u Europski parlament! ‘Kurir’ sam uspjela izbaciti, ali njihovi lobisti su ostali. Svaka država ima pravo na lobiranje i kada bi oni zaista govorili istinu, to meni ne bi smetalo, ali se bave tolikim lažima i neistinama, da je to nevjerojatno. A najviše me boli kada naši predstavnici na sve to šute”, kazala je dodajući da bi svaki puta kada se u Paramentu govorilo o Srbiji Johannes Hann upozoravao da se tako riješava bilateralne probleme.

”No ja sam mu rekla da Srbi ne žele rješavati ništa i da je jedini način da upravo tamo otvaram te teme – kaže Tomašić i inzistira: – Na prvome mjestu je pitanje nestalih. Naše majke još traže sinove, naše žene svoje supruge… Najžalosnije je što lokalni vukovarski Srbi znaju gdje su naši nestali, ali ne žele nam to reći, što je protuzakonito, to je prikrivanje najtežih kaznenih djela. Znamo i koliko je Srbija opljačkala našeg kulturnog blaga. Jako malo su vratili… 

O ratnoj odšteti da i ne govorimo. Srbija bi nam trebala isplatiti više od 300 milijardi dolara. Međutim, takva se pitanja ne postavljaju, jer izgleda da Srbiji u Europskoj uniji mnogi gledaju kroz prste. Zato su tu Hrvatski suverenisti da kažu, dok Srbija ne plati ratnu odštetu i ne riješi otvorena pitanja s Hrvatskom, ne može ući u Europsku uniju.

Za dosta toga smo krivi i sami”, smatra Ruža Tomašić i zamjera našoj vlasti što “stidljivo“ gleda na događaje u Srbiji. ”Mi bi trebali neprestano govoriti o tome što se dogodilo u Vukovaru, Škabrnji i po cijeloj Hrvatskoj. Zamislite da je Hrvatska išla samo do Zemuna i da smo tamo nešto napravili… Što mislite, koliko bi Hrvati dugo živjeli u Srbiji nakon toga?! Bi li u srbijanskoj Skupštini bio i jedan Hrvat? Bi li Hrvati uopće opstali tamo?

Ako sami dovoljno ne poštujemo svoju žrtvu, zašto bi je onda drugi poštovali – zapitala se gošća i nastavila: – U Hrvatskoj imamo bizarnost da se zbog pozdrava ‘ZDS’ svi dižu na zadnje noge, a za četnikovanje sa njihovim zastavama i kokardama nikome ništa! To nitko i ne spominje…

Problem četništva u Hrvatskoj i BiH Ruža Tomašić riješila bi “strogim kažnjavanjem“: – Ako je osoba koja upotrebljava četničke simbole rođena u Hrvatskoj treba je strogo kazniti, a ako je rođena u Srbiji, lijepo bi je dovela do granice i poslala je tamo gdje može četnikovati do mile volje”.

Komentirala je i odlazak Milorada Pupovca u Niš, gdje je Aleksandar Vučić, zajedno s Miloradom Dodikom, usporedio ‘Oluju’ s Jasenovcem.

”Da sam na vlasti, bilo bi me sram biti u koaliciji s Miloradom Pupovcem. Pupovac mrzi sve što je hrvatsko, ali su mu jedino dobre ‘ustaške’ kune. Jedna Vlada koja sebe naziva demokršćanskom, ne bi smjela imati takvog partnera. Rođen je u Hrvatskoj, a Hrvatska mu smeta! Milorad Pupovac je profesionalni Srbin, on je profesionalna baba narikača! Buni se, tuži se i plače za svoje osobno dobro…

Voljela bih kada bi Miloradu Pupovcu i njegovoj rodbini istražili porijeklo imovine. Ali, to se nikada neće dogoditi, jer i mnogi Hrvati ne bi više mogli biti na vlasti kada bi se i njima istražilo porijeklo imovine. Tada bismo vidjeli tko živi za Hrvatsku, a tko živi od Hrvatske”.

Autor: Dnevno/Nacionalno