Povezite se

Vijesti

Ruski znanstvenici: Svjetski rekord u dugovječnosti je prijevara

Objavljeno

-

Rekord najdugovječnije osobe na svijetu zapravo bi mogao biti prijevara i uključivati zamjenu identiteta, tvrde ruski znanstvenici u izvješću koje je pobudilo kontroverze.

Francuskinja Jeanne Calment umrla je 1997. sa 122 godine i 164 dana, postavivši tako rekord u dugovječnosti koji još nije oboren.

Ona se znala šaliti da je Bog vjerojatno na nju zaboravio. 

No, ruskom matematičaru Nikolaju Zaku njezina priča nije uvjerljiva.

U suradnji s gerontologom Valerijem Novoselovem mjesecima je analizirao biografiju Jeanne Calment i njezine intervjue, fotografije, svjedočenja i javne podatke iz grada Arlesa u južnoj Francuskoj gdje je živjela.

“Analizom svih tih materijala zaključio sam da je identitet Jeanne Calmet preuzela njezina kći Yvonne”, rekao je Zak AFP-u.

Zak, član prirodoslovnog društva moskovskog sveučilišta, nedavno je objavio izvješće pod nazivom “Jeanne Calment: tajna dugovječnosti” na ReaserchGateu, portalu koji povezuje znanstvenike diljem svijeta.

Dio je kritizirao izvješće, ali su znanstvenici Zaka podržali i kazali da je evidencije o dugovječnosti potrebno bolje provjeriti. 

Zak sugerira da je Jeanne Calment bila ta koja je umrla od upale pluća 1934., a ne njezina kći Yvonne kako stoji u službenim podacima. Yvonne je preuzela majčin identitet kako bi izbjegla plaćanje poreza na nasljedstvo.

Ako je teza točna, to znači da je žena koja je umrla 1997. zapravo Yvonne i da je doživjela ‘samo’ 99 godina.

Ruski znanstvenik ukazuje na razlike u fizičkim karakteristikama sa osobne iskaznice Jeanne Calment iz 1930-ih i kasnije. 

Poziv za ekshumacijom 

Prema službenim podacima imala je tamnu boju očiju, bila je visoka 152 centimetra i nisko čelo, što se nije podudaralo s njezinim kasnijim izgledom.

“Kao liječnik sam uvijek sumnjao u njezinu stvarnu dob”, rekao je Novoselov, šef gerontološkog odjela moskovskog pridodoslovnog društva. 

“Mišićno stanje razlikovalo se od njezinih suvremenika. Mogla je sjediti bez ikakve potpore. Nije imala znakove demencije”, dodao je Novoselov.

Znanstvenici su nakon njezine smrti izrazili žaljenje što nije provedena obdukcija kako bi se otkrili razlozi iznimne dugovječnosti.

Često je govorila da uživa u čokoladi i čašici porta, a znala je i zapaliti cigaretu prije nego što joj se pogoršalo zdravlje. 

Potpirujući sumnje, Calment je dala spaliti neke svoje stare fotografije kada je postala poznata u svijetu, navode ruski istraživači.

Francuski demograf i gerontolog Jean-Marie Robine, koji je sudjelovao u verifikaciji njezine dobi za Guinnessovu knjigu rekorda, rekao je u intevjuu za AFP da “nikada nije sumnjao u autentičnost dokumenata”.

Kritizirao je rusko izvješće i rekao da ono “ni u jednom dijelu ne istražuje činjenice koje idu u korist potvrde dugovječnosti gospođe Calment” te kako mu se čini da se radi o klevetanju o njezine obitelji. 

Gradonačelnik Arlesa u vrijeme njezine smrti Michel Vauzelle rekao je da je ruska teorija “potpuno nemoguća i smiješna”, s obzirom na to da su Calment promatrali brojni liječnici.

Dio znanstvenika pozdravio je izvješće.

“Ideja o lažnom identitetu već se razmatrala, a ja sam redovito pozivao demografe da se drže te hipoteze”, rekao je Nicolas Brouard, istraživač u Francuskom nacionalnom institutu za demografiju.

“Dobro je što je Nikolaj Zak proveo neovisno istraživanje.To je jedan vrlo dobar rad i argument za ekshumaciju tijela Jeanne i Yvonne Calment”, rekao je Brouard.

DNA testiranje moglo bi konačno zaključiti ovu raspravu, dodao je.

Nacionalna junakinja

Belgijski demograf Michel Poulain sa Sveučilišta Louvain pozdravio je poprilično detaljnu istragu i dodao da ona ukazuje na potrebu za daljnjim znanstvenim istraživanjima “kako bi se potvrdila iznimna dob superstogodišnjaka”, to jest onih starijih od 110 godina.

“Vjerojatnost pogreške eksponencijalno raste s pretpostavljenom dobi”, rekao je Poulain.

Zak je došao na ideju da istraži Calmentin život dok je radio na matematičkom modelu životnog vijeka superstogodišnjaka.

“Što sam više istraživao, više sam proturječnosti pronašao”, rekao je Zak.

Zak je u knjizi “Osiguranje i njezine tajne” objavljenoj 1997. pronašao je kratki odlomak o Calment koji je podupirao ideju da kći preuzela njezin identitet. Autor knjige Jean-Pierre Daniel napisao je da je službenik osiguranja koji je istraživao premiju osiguranja Jeanne Calment zaključio da je došlo do prijevare.

“U to vrijeme je Jeanne Calment smatrala se nacionalnom junakinjom. Pitao je svoje šefove što da radi i rekli su mu da se anuitet nastavi isplaćivati. Nije bilo govora o tome da se oko legendarne Francuskinje pravi skandal”, rekao je za AFP.

Gerontolog Novoselov tvrdi da su sumnje nad stvarnom dobi Jeanne Calment štetne za znanost. “Ona je za gerontologe simbol. Njezino ime navedeno je u svim istraživanjima i to se mora raščistiti”. 

Članovi šire obitelji Jeanne Calment nisu odgovorili na zahtjeve AFP-a za komentar.

Ako se pokaže da su godine Jeanne Calment prijevara, nova rekordeka postala bi Amerikanka Sarah Knauss koja je umrla u dobi od 119 godina.

(Hina)

Nastavi pregledavati
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vijesti

Aladrović najavio u lipnju mjeru skraćenoga radnog vremena

Published

on

Ministar rada Josip Aladrović rekao je u nedjelju da će do 100.000 radnika u srpnju moći koristit sredstva propisana mjerama pomoći za očuvanje radnih mjesta, mjere će se sada donositi mjesec za mjesec, a očekuje da će se u lipnju regulirati skraćeno radno vrijeme.”

Odlučili smo mjesec po mjesec donositi odluke kako bi pratili cijelo vrijeme situaciju. Kada govorimo financijskom učinku, govorimo o iznosu do 400 milijuna kuna sredstava za lipanj koja će se iskoristiti u srpnju”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u razgovoru za Novu TV.

Za to se neće dirati novac u proračunu.”Na neki način smo precijenili broj korisnika u travnju i svibnju. Očekujemo da će biti nešto manje korisnika jer se u svibnju počela otvarati ekonomija, tako da ćemo iz tih internih rezervi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje moći isfinancirati tu mjeru”, objasnio je  ministar Aladrović.

Istaknuo je da se iz dana u dan prate kretanja na tržištu rada i dodao da će se, ako bude potrebno, povećati iznos pomoći gospodarstvu.”Ako bude procjena takva da moramo pomoći gospodarstvu da se očuva, pogotovo u najkritičnijim granama, da, bit će dodaci”, rekao je Aladrović.

Ne očekuje masovni priljev novih nezaposlenih na burze, a najavio je mjeru skraćenog radnog vremena koja bi trebala biti dogovorena sa socijalnim partnerima u lipnju.

”Svaki dan pratimo što se događa na burzi. Ono što ćemo u sljedećem periodu, osim ove mjere, otvorili smo na prošloj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća temu skraćivanja radnog vremena. To bi moglo biti vrlo zanimljivo poslodavcima u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji”, rekao je.

Odgovorio je da se, bez obzira što je na snazi tehnička Vlada, mogu donositi uredbe koje će ”korigirati postupak skraćenja radnog vremena”. ‘

‘Dapače, sljedeći tjedan ćemo početi razgovore i sa sindikatima i poslodavcima i očekujem da ćemo u lipnju regulirati ovu mjeru”, otkrio je Aladrović. Načelno, poslodavac bi platio dio radnog vremena, a drugi dio bi pokrila država i tako ne bi došlo do smanjenja plaće. Novac za takve mjere je predviđen SURE programom Europske komisije, a Hrvatskoj bi trebalo pripasti 400 milijuna eura, rekao je. Taj program bi EK trebala predstaviti idućeg tjedna, najavio je Aladrović, odgovorivši da je riječ o zajmu i da će brzina dobivanja tog novca biti dovoljna da se može utjecati na gospodarstvo.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

U povodu Dana Grada Zagreba svečano dodijeljene nagrade, javna priznanja i medalje

Published

on

Izvor: Nacionalno/Hrvoje Jurković

Na proslavi Dana grada Zagreba, 31. svibnja, general-bojnik Blago Zadro posmrtno je proglašen počasnim građaninom Zagreba, a premijer Andrej Plenković je na svečanosti čestitajući blagdan naglasio da je obnova nakon potresa temeljna zadaća svih.

Premijer Plenković je pohvalio gradske službe koje “nakon potresa uložile maksimalan angažman za hitne aktivnosti sanacije grada, za sigurnost grada i za pripremu za njegovu kvalitetnu, dugoročnu i održivu obnovu.”

Plenković je čestitajući Dan Grada Zagreba i Blagdan Majke Božje od Kamenih vrata zaštitnice Grada rekao da je obnova  temeljna zadaća svih. Kako je rekao, Vlada želi da obnova Zagreba bude “na onoj razini koja će osigurati da neki eventualni budući potresi ne učine ovako velike štete, da obnova bude cjelovita, da prije svega obuhvati privatne kuće i stanove građana, ali i da se obnove institucije i zgrade važne za zdravstvo i školstvo koje su važne i za Hrvatsku.”   

“Potres je trajao 10 sekundi, obnova će trajati najmanje 10, ali vjerojatno i više godina. Da bismo to radili moramo imati kvalitetan zakonski okvir i program mjera i moramo imati ono što je najvažnije – financijska sredstva”, rekao je.

Izvijestio je da je priprema za zahtjev prema Europskom fondu solidarnosti na samom kraju. Putem tog fonda ćemo dobiti znatna sredstva za obnovu, rekao je, i dodao da ona ipak neće biti dovoljna.  Grad će obnavljati vlastitim sredstvima, ali i drugim izvorima međunarodnog financiranja, poput dogovorenog zajma sa Svjetskom bankom u iznosu od 200 milijuna dolara, kazao je. 

Podsjetio i na pandemiju koronavirusom koja je promijenila način života u cijelom svijetu. Vlada će s gradskim službama pronaći načina da se i u takvoj krizi olakša financijsko funkcioniranje Zagreba “jer da bi Hrvatska išla naprijed, Zagreb mora biti najsnažniji”. 

Bandić: Zagreb je otvoren i siguran grad

“Naš Zagreb je prije svega otvoren i siguran grad a to je prijeko potreban uvjet bilo kakve budućnosti žive zajednice grada i jedne države. I po tome može biti primjer razvijenijim europskim metropolama s puno većom demokratskom tradicijom”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Zahvalio se današnjim laureatima i svima koji su radili na sanaciji Zagreba nakon potresa i u borbi protiv epidemije. Izvijestio je da je danas deseti dan bez novozaraženih u gradu, a da je bolesnih još samo deset.

“Ovo je godina koju ćemo sigurno dugo pamtiti i koja će se u budućnosti spominjati po mnogobrojnim izazovima s kojima smo se suočili i s kojima se suočavamo. Ali i činjenici da je naš grad  prvi put svojoj povijesti bio glavni grad Europske unije”, istaknuo je Bandić. 

Baština je temelj iz kojih Zagreb može crpiti vjeru da će i ovu teškoću uspješno prebroditi, naporom svojih građana i prijatelja iz Hrvatske i svijeta, kao što je i prebrodio posljedice potresa u Šenoino doba 1880., poplave 1964. i drugih prirodnih nepogoda te ratova, rekao je. 

 Ovaj grad je ne samo europski, nego poseban i naš, grad kojega treba graditi i permanentno usavršavati, rekao je Bandić. 

Blago Zadro – počasni građanin Zagreba

General-bojnik Blago Zadro posmrtno je proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba za izniman doprinos u organiziranju obrane Vukovara i uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb. Povelju je preuzela njegova supruga Katica Zadro. 

 Zadro je bio zapovjednik obrane Borova Naselja i zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade. Pod njegovim je vodstvom na Trpinjskoj cesti zaustavljena oklopna sila JNA i uništeni deseci neprijateljskih tenkova i transportera. Poginuo je 16. listopada 1991. blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge. Ubijen je rafalom iz puškostrojnice tijekom borbene akcije. Posmrtno je promaknut u čin general-bojnika.

Marija Sekelez proglašena “Zagrepčankom godine”

Nagrada “Zagrepčanka godine” uručena je dramskoj umjetnici i humanitarki Mariji Sekelez, koja je svojim radom pridonijela afirmaciji žena u kulturi i društvu.

Nagrade Grada Zagreba dodijeljene su potpredsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Davoru Miličiću, redateljici Dani Budisavljević, ravnatelju KBC Zagreb Anti Ćorušiću, profesoru na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Krešimiru Ćosiću, Hrvatskom baroknom ansamblu, ravnateljici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije  Jeleni Lončar, Obrtničkoj komori Zagreb, predsjedniku Hrvatske komore dentalne medicine Hrvoju Pezi, radnoj skupini od 67 znanstvenika i stručnjaka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC Zagreb koji su uspješno razdvojili sijamske blizanke.

Nagrada je dodijeljena i vozaču u Podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga Josipu Smiljčiću, ravnatelju Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatku Stiću, atletičarki Lauri Štefanac, profesoru emeritusu Stanislavu Tedeschiju, akademiku i književniku Goranu Tribusonu,  predsjedniku Kluba veterana 148. brigade HV-a Milanu Zanoškiju te akademiku Zvonku Kusiću.

Zaslužnima su danas podijeljene i Medalje Grada Zagreba.

Po prvi puta Medalje Grada Zagreba dobile su i Upravljačke skupine (zapovjednici) Civilne zaštite, i to zapovjednik Civilne zaštite NZ Istok Valentino Rajković (predsjednik HVIDRA-e NZI) i Ivica Kuprešak, zapovjednik CZ Dubrava (predsjednik HVIDRA-e Dubrava). Nagrada je došla kao spoj iskustva iz Domovinskog rata i odličnog angažmana mladih ljudi iz tih dijelova grada u naročito teško vrijeme.

Ucitavanje vijesti

Politika

Kerum: “HDZ I SDP trebaju se dogovorit i maknit te Kolakušiće, Škore, MOST, Žive zidove..”

Published

on

Kao nezavisni kandidat, bivši splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum odlučio se kandidirati na parlamentarnim izborima.

“Dišpet me tjera naprijed”, rekao je u razgovoru za N1, ponovivši svoju mantru da sve radi zbog naroda, koji ga je i učinio prvom strankom u Splitu i drugom u županiji. Smatra da će nakon ovih izbora svaki glas biti bitan.

“I tu ja mogu izvući korist, za Split”, istaknuo je.

Za Škoru je rekao da je čisti interes, blic političar kojeg je usporedio s Kolakušićem.

“Lažu i varaju narod, Škoro nije darovatelj kao ja, uzet će lovu u džep, uzimaju sebi. A sestra i ja smo plaće dali penzionerima”, rekao je Kerum, koji otvoreno zaziva veliku koaliciju.

“HDZ I SDP trebaju se dogovorit i maknit te Kolakušiće, Škore, MOST, Žive zidove..”, pozvao je Kerum i zaključio da je on drugačiji jer je davao i nije došao gladan u politiku, nego “s lovon”.

Nije htio uspoređivati Plenkovića i Bernardića, HDZ je nazvao državotvornom strankom, sebe desničarem, ali je naglasio da Hrvatskoj trebaju I HDZ I SDP.

Ponovio je optužbe iz vremena lokalnih izbora da su mu ukrali glasove, ustvrdio da on nije u koaliciji sa splitskim gradonačelnikom Oparom, kojeg je još jednom optužio za krađu i nazvao velikim HDZ-ovim problemom.

Nacionalno/N1.


Ucitavanje vijesti

Najčitanije