Ruski vojnici otišli iz područja Afrina

Ruski vojnici su otišli iz područja Afrina na sjeveru Sirije, gdje je turska vojska pokrenula kopnenu i zrčanu ofenzivu na kurdsku miliciju, navelo je u subotu rusko ministarstvo obrane.

Zapovjedništvo ruskih snaga u Siriji je poduzelo mjere za sigurnost ruskih vojnika koji su raspoređeni u području Afrina, navelo je ministarstvo u priopćenju.

Te postrojbe su povučene prema Tal Rifaatu kako bi se spriječile moguće provokacije i isključila svaka prijetnja ruskim vojnicima, dodaje isti izvor.

To je objavljeno dok je turska vojska potvrdila u subotu da je pokrenula operaciju na sjeveru Sirije na kurdsku miliciju koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Rusija od rujna 2015. vojno podržava snage režima Damaska protiv džihadista.

Bez obzira na djelomično povlačenje njeznih postrojbi, Rusija u Siriji i dalje ima tri bojne vojne policije, zadržala je zrakoplovnu bazu Hmeimim i vojnu pomorsku bazu Tartus, kao i svoj Centar pomirenja zaraćenih strana.

Moskva je zabrinuta zbog turske ofenzive u Afrinu i rusko ministarstvo vanjskih poslova je u subotu pozvalo strane na suzdržanost. (Hina)