Ruski veleposlanik kaže da bi prisiljavanje BiH da ide prema NATO-u dovelo do problema

Ruski veleposlaniku u Bosni i Hercegovini ocijenio je u srijedu u Mostaru da bi prisiljavanjem BiH da pristupi NATO-u dovelo do problema budući da o članstvu u Savezu u zemlji ne postoji jedinstveno stajalište.

”Nisam ja protiv toga da BiH bude u NATO-u. Treba malo više obratiti pozornosti tijekom te odluke za sve strane jer može donijeti samo nove probleme”, rekao je ruski veleposlanik Peter Ivancov držeći predavanje o temi ”Rusija u sustavu suvremenih međunarodnih odnosa” na Sveučilištu u Mostaru.
Pojasnio je kako u BiH ne postoji konsenzus oko članstva u NATO-u budući se predstavnici srpskih stranaka protive napredovanju prema Sjevernoatlantskome savezu. Po Ivancovu odluku trebaju samostalno donijeti u BiH bez postavljanja ultimatuma izborom NATO ili Rusija. 
”Ne treba se pitati ili NATO ili Rusija, ili Rusija ili EU. Bosna i Hercegovina trebala bi sama donijeti odluku o ulasku u NATO”, rekao je ruski veleposlanik.
Ivancov je naglasio kako je želja većine stanovništva da bude dio EU, što nije slučaj s članstvom u NATO-u. 
“Ja sam za to da BiH sama treba donijeti odluku gdje bi htjeli biti. To je vaša odluka, ne moja”, rekao je ruski veleposlanik u BiH.
Sve srpske stranke u Bosni i Hercegovini protive se napredovanju BiH prema NATO-u. Ovoga tjedna Savez za promjene kojega predvodi SDS i dio je odlazeće strukture državne vlasti odbio je stavljanje nacionalnog godišnjeg pregleda obrane kao točke na dnevni red Vijeća ministara čijim potvrđivanjem bi BiH pokrenula Akcijski plan za članstvo s NATO savezom. Identična stajališta imaju i u SNSD-u Milorada Dodika.

Oko članstva u NATO-u, kao oko malo čega, posve su jedinstvene hrvatske i bošnjačke stranke u BiH inzistirajući da ova zemlja što prije aktivira MAP te započne proces približavanja Sjevernoatlantskome savezu. 

(Hina)