Ruski špijun i njegova kći otrovani nervnim otrovom

Ruski dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kći Julija žrtve su napada nervnim otrovom, rekao je u srijedu šef britanske antiterorističke policije Mark Rowley na konferenciji za novinare u Londonu.

Otac i kći žrtve su “pokušaja ubojstva uporabom nervnog agensa”, rekao je Rowley, ali nije precizirao o kojem se nervnom bojnom otrovu radi.

Među najpoznatijima nevnim bojnim otrovima su sarin, tabun i supstanca VX koja je korištena pri ubojstvu polubrata Kim Jong-Una  u zračnoj luci u Kuala Lumpuru u veljači 2017.

Rowley je potvrdio da su muškarac i žena bili cilj namjernog napada.

Sergej Skripal (66), nekadašnji pukovnik ruske vojne tajne službe GRU koji je otkrio britanskome MI6 imena desetaka ruskih špijuna i njegova 33-godišnja kći Julija, koja mu je stigla u posjet iz Rusije, pronađeni su u ponedjeljak u besvjesnom stanju na klupi blizu shopping centra u britanskome gradiću Salisburyju.

Oboje su otad u bolnici u kritičnom stanju. Policajac koji je stigao na mjesto incidenta također se nalazi u teškom stanju u bolnici, dodao je Rowley.

“Želimo reći javnosti da taj incident uzimamo vrlo ozbiljno ali ne mislimo da postoji ni najmanji rizik za stanovništvo”, naglasio je.

Slučaj Skripal prijeti daljnjem pogoršanju odnosa Londona i Moskve.

Bivši agent Skripal, kojemu su supruga, sin i stariji brat preminuli u zadnje dvije godine, dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon “razmjene špijuna” 2010. između SAD-a i Rusije.

Odnosi između Britanije i Rusije zategnuti su od ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinjenka u Londonu 2006. Britanska istraga utvrdila je da je njegovo ubojstvo vjerojatno odobrio predsjednik Vladimir Putin.

Velika Britanija upozorila je u utorak da će oštro odgovoriti ako je Kremlj odgovoran za incident. (Hina)