Ruski parlament treba potvrditi novog premijera

Ruski parlament razmotrit će u četvrtak imenovanje novog ruskog premijera kojeg je u srijedu imenovao Vladimir Putin, nakon nenadane ostavke vlade i najave ustavnih promjena. 

Rasprava u ruskoj Dumi samo je formalnost jer je ona u potpunosti pod kontrolom zastupnika odanih Putinu, ocjenjuje agencija France presse.

Putin je u srijedu za novoga premijera imenovao Mihaila Mišustina, malo poznatog šefa ruske porezne uprave, objavio je Kremlj. 

Putin je imenovanje poslao parlamentu nakon što je Mišustin pristao preuzeti tu dužnost, stoji u priopćenju.

Nepoznat široj javnosti, Mišustin je deset godina na dužnosti ravnatelja porezne uprave na kojoj si je izgradio ugled uspješnog čovjeka. 

Mihail Mišustin je krajem 1980-ih diplomirao na tehnološkom fakultetu u ruskoj prijestolnici, a 1998. ulazi u rusku upravu kao potpredsjednik porezne službe i zamjenik ministra zadužen za isti resor.

Obnašao je visoke dužnosti u vladinim agencijama, a 2010. dolazi na čelo ruske porezne uprave sa zadaćom da je temeljito modernizira.

Mišustin je oženjen i otac je troje djece. Godine 2015. zauzimao je 54. mjesto najbolje plaćenih visokih ruskih dužnosnika, po pisanju časopisa Forbesa, s prihodima od 2,7 milijuna eura (po sadašnjem tečaju rublja).

Putin trenutno obnaša četvrti mandat – prvi i drugi bio je od 2000. do 2008. a treći i četvrti od 2012. do 2024., budući da je mandat produžen na šest godina. 

Nenadane promjene tumače se kao Putinovo pripremanje terena za razdoblje nakon 2024. kada mu ističe sadašnji mandat i on se nema pravo ponovno kandidirati za predsjednika.

Putin je u srijedu u govoru o stanju nacije predložio referendum o ustavnim promjenama kojima bi se dio ovlasti predsjednika preselio na parlament i premijera, što je potez koji su mnogi protumačili kao manevar koji bi mu mogao omogućiti da ostane na vlasti nakon isteka aktualnog i posljednjeg predsjedničkog mandata. 

Dosadašnji premijer Dmitrij Medvedev će ubuduće biti zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti, tijela kojem je na čelu Putin. 

U godišnjem obraćanju o stanju nacije u srijedu Putin je rekao da zagovara promjene ustava kako bi Državna duma, donji dom parlamenta, dobila ovlasti da bira kandidate za ruskog premijera i druge ključne pozicije. Te Putinove izjave već su izazvale nagađanja o njegovim planovima nakon završetka sadašnjeg mandata 2024. godine.

Kritičari ga već dugo optužuju da planira ostati na vlasti u nekom svojstvu nakon okončanja mandata. I dalje uživa popularnost među mnogim građanima koji ga smatraju stupom stabilnosti dok se drugi žale da je predugo na vlasti.

Kritičari kažu da on razmatra različite opcije ostanka na vlasti, a među njima je i prebacivanje većih ovlasti na parlament, a nakon toga preuzimanje dužnosti premijera.

Još jedna opcija koja se često spominje je njegov dolazak na čelo Državnog vijeća, tijela za koje je Putin rekao u srijedu kako smatra da bi trebalo dobiti veće ovlasti u ustavu.

(Hina)