Ruski novac iz Agrokora mora biti vraćen Rusiji

Izvor: N1

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov, uoči međunarodnog foruma o energetskim odnosima Europske unije i Rusije koji se održava u Splitu, za tportal je prokomentirao situaciju u Agrokoru i spekulacije da je skriveni cilj najnovijih događanja spriječiti ulazak banaka i tvrtki iz te zemlje na hrvatsko tržište.

“Dug prema Rusiji i ruski novac moraju biti vraćeni Rusiji”, kazao je Azimov tportalu.

Azimov je jedna od glavnih zvijezda foruma u Splitu, na kojemu se suprotno najavama ipak nije pojavila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Zadovoljan je jer će se, kazao je, ‘prvi put u 25 godina raspravljati o odnosima s Rusijom u kontekstu energetike’.

“Rusija ima najveću ulogu u opskrbi Europe plinom i naftom i tako ćemo nastaviti u interesu Europske unije i Hrvatske, nikada to nismo koristili kao instrument političkog pritiska. Nadamo se poboljšanju odnosa s Hrvatskom na različitim poljima i dobro je da smo započeli politički dijalog nakon pauze koja je, nažalost, trajala deset godina”, dodao je Azimov.

Nabrojao je posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova Moskvi u svibnju, zatim susret parlamentarnih delegacija u srpnju, idućih dana Martina Dalić predvodit će delegaciju na međuvladinom susretu posvećenim ekonomiji, trgovini i znanosti, a sve će kulminirati posjetom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja će po njegovoj najavi ‘imati intenzivne razgovore s predsjednikom Putinom’.

“Na tom susretu dotaknut će se sva pitanja naše bilateralne suradnje i definirati nova polja na kojima možemo surađivati, uključujući energetiku”, rekao je Azimov.