Rusija želi rješenje u Agrokoru u interesu svih, uključujući ruske banke

Rusija želi da se situacija u Agrokoru riješi na zadovoljstvo svih strana, uključujući ruske banke Sberbank i VTB, izjavio je u Splitu ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Razgovori između Sberbanka i Agrokora se nastavljaju, rekao je Azimov novinarima na marginama Prvog međunarodnog Energetskog foruma EU-Rusija, ne navodeći pojedinosti. Dodao je kako se nada da će hrvatska Vlada idućih dana pozabaviti odnosima posrnule hrvatske tvrtke i njezina najvećeg kreditora, ruske državne banke Sperbanka.

Želimo da se ovaj problem riješi u interesu svih strana, uključujući Sberbanku i VTB, istaknuo je.

Dugovi Agrokora prema Sberbanku dosežu oko 1,1 milijardu eura.

U kolovozu je Sberbank u Hrvatskoj pokrenuo kazneni postupak protiv osnivača i većinskog dioničara Agrokora Ivice Todorića. Predsjednik Uprave Sberbanka German Gref sredinom rujna kazao je banka da planira procesuirati i revizora koji je potvrdio Agrokorova falsificirana poslovna izvješća skrivajući obveze veće od jedne milijarde dolara.

Prema njegovim riječima, Sberbank ne namjerava više financirati Agrokor. Gref je rekao i da se Sberbank u slučaju Agrokor prvi put suočava s tako velikom prijevarom.

Dugovi Agrokora prema VTB-u, pak, dosežu 300 milijuna eura. U toj banci očekuju da će uspjeti naplatiti najmanje 50 do 60 posto duga posrnulog koncerna Agrokor. Nešto rezervi trebali bismo staviti na stranu jer ćemo sigurno imati gubitke. Mislim da će barem 50 do 60 posto duga biti naplaćeno. Hoće li biti moguće naplatiti i više, ovisi o brojnim faktorima, kazao je predsjednik uprave te banke Andrej Kostin početkom rujna.