Rusija zbog virusa od ponedjeljka smanjuje broj letova u/iz EU-a

Rusija je u petak priopćila da od ponedjeljka smanjuje broj svojih zrakoplovnih linija s Europskom unijom kako bi zaustavila širenje pandemije novog koronavirusa.

Ograničenja se uvode kako bi se “zajamčila sigurnost zemlje, zaštitilo zdravlje stanovnika i spriječilo širenje zaraze koju u Rusiji uzrokuje novi koronavirus”, navodi se u priopćenju ruskih sanitarnih vlasti.

“Odlučeno je privremeno ograničiti zračni prijevoz putnika” od 16. ožujka u ponoć po moskovskom vremenu (22.00 sati po srednjoeuropskom), dodaje isti izvor.

Te se mjere primjenjuju na letove “s teritorija Ruske Federacije na teritorij zemalja Europske unije i obratno”, dodaju sanitarne vlasti ne navodeći druge pojedinosti.

Zračni promet s Norveškom i sa Švicarskom obuhvaćen je tim ograničenjima.

No letovi između glavnih gradova zemalja EU-a i Moskve izuzeti su iz tih mjera, kao i letovi između Moskve, Osla i Ženeve, dodaje isti izvor, ne dajući obrazloženje.

Ruske novinske agencije ističu da se zračni promet između Moskve i Ujedinjenog Kraljevstva neće mijenjati.

Rusija je zabilježila 45 slučajeva zaraze  novim koronavirusom, ali nijedan smrtni slučaj, pokazuju službeni podatci objavljeni u petak. Rusija je već zatvorila granicu s Kinom i ograničila dolaske iz Irana i Južne Koreje ne bi li spriječila širenje virusa.

(Hina)