Rusija u UN-u: Theresa May stvara ‘histerično okruženje’

EPA/JUSTIN LANE

Britanska premijerka Theresa May stvara “histerično okruženje” tvrdnjom da je Moskva potencijalni naručitelj napada nervnim otrovom u Velikoj Britaniji, izjavio je veleposlanik Rusije pri Ujedinjenim narodima na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

“Mi ne govorimo jezikom ultimatima”, poručio je Vasilij Nebenzja referirajući se na Mayinu odluku o protjerivanju ruskih diplomata i zahtjev koji je predsjednica britanske vlade uputila službenoj Moskvi, tražeći da se izjasni o slučaju trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije, koji su pronađeni 4. ožujka u besvjesnom stanju na klupi u gradiću Salisburyju.

Sumnja se da su otrovani novičokom, sovjetskim nervnim otrovom koji je razvila vojska.

Rusija je pismeno od britanskog ministarstva vanjskih poslova zatražila uzorke otrovne supstance kao i zajedničku istragu, “budući da smo mi pristojni”, ustvrdio je Nebenzja.

Za “nečuvene” optužbe iznijete u pismu koje je May uputila predsjedništvu Vijeća sigurnosti i glavnom tajniku UN-a nema nikakvih dokaza, dodao je, napomenuvši kako bi možda fikcionalni britanski detektiv Sherlock Holmes bio bolji izbor za provedbu istrage od londonskog Scotland Yarda. (H)