Rusija tvrdi da je svrha okrivljavanja Moskve za Skripalovo stanje naškoditi odnosima

Pokušaji da se za misteriozno stanje bivšega dvostrukog ruskog agenta u Velikoj Britaniji okrivi Rusija pogrešni su i podsjećaju na kampanju čija je svrha naškoditi odnosima između Londona i Moskve, smatra rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Sergeja Skripala, nekadašnji pukovnik ruske vojne tajne službe GRU koji je otkrio britanskome MI6 imena desetaka ruskih špijuna i njegova 33-godišnja kći Julija, koja mu je stigla u posjet iz Rusije, pronađeni su u ponedjeljak u besvjesnom stanju na klupi blizu shopping centra u britanskome gradiću Salisburyju.

Oboje su u bolnici u kritičnom stanju.

Britanija je upozorila Rusiju da će žestoko uzvratiti ako je za incident odgovoran Kremlj, a list Times prenosi izvore bliske britanskoj vladi koji kažu da se pokušaj trovanja tretira kao pokušaj ubojstva i povezuje s Rusijom.

Skripal je u Veliku Britaniju stigao 2010. Britanskoj tajno službi MI6 otkrio je imena desetaka ruskih špijuna iz cijele Europe, a Moskva ga smatra izdajnikom.

Glasnogovornica ruskoga ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova kaže da su optužbe protiv Rusije čista obmana te da se Skripalovo stanje cinično koristi kako bi se postigla eskalacija proturuske kampanje u Britaniji.

Čini se da je u tijeku orkestrirana kampanja čija je svrha naškoditi odnosima između Londona i Moskve, a u njoj sudjeluju britanski političari i mediji, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare održanoj u Moskvi.  (Hina)