Rusija tvrdi da je njezino cjepivo protiv koronavirusa učinkovito 92 posto

EPA

Rusko cjepivo protiv novog koronavirusa Sputnik V pokazalo se učinkovito kod više od 90 posto osoba cijepljenih tijekom kliničkih ispitivanja na 16.000 dobrovoljaca, priopćio je u srijedu proizvođač cjepiva.

Na temelju broja osoba koje su se zarazile virusom nakon što su cijepljeni, ili im je davan placebo, “cjepivo Sputnik V pokazalo je učinkovitost od 92 posto”, priopćio je moskovski istraživački Institut Gamaleja.

Učinkovitost cjepiva u rangu je s eksperimentalnim cjepivom koje razvijaju američki farmaceutski div Pfizer i njemačka biotehnološka kompanija BioNTech, a čiji su rezultati objavljeni jučer.

Rusija je bila prva zemlja koja je odobrila cjepivo protiv virusa SARS-CoV-2 za širu javnu uporabu, registiravši Sputnik V u kolovozu.

Cjepivo je nazvano po prvom satelitu što ga je Sovjetski Savez krajem pedesetih godina poslao u orbitu, a značio je trijumf u svemirskoj utrci sa Sjedinjenim Državama.

Rusija se sprema ovaj mjesec objaviti preliminarne rezultate velikog ispitivanja na ljudima koje je u tijeku i poznato je kao Faza III. Cjepivo se testira na 40.000 ljudi u Moskvi.

Priopćenje ruskog proizvođača slijedi nakon objave tvrtki Pfizer i BioNTech da njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 ima više nego 90-postotnu učinkovitost.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je jučer, na video konferenciji sastanka na vrhu Šangajske organizacije za suradnju (SCO), kazao da u Rusiji “već postoje dva registrirana cjepiva”.

“Studije su već pokazale i potvrdile da su, prvo, ta cjepiva sigurna i nemaju ozbiljnih nuspojava nakon upotrebe, a drugo, sva su učinkovita”, rekao je Putin.

Putin je također rekao da je Moskva spremna na suradnju na cjepivima protiv koronavirusa i složio se s pakistanskim premijerom Imranom Khanom da cjepiva moraju biti široko dostupna cijelom čovječanstvu, izvijestio je TASS.

“Predlažemo da ne politiziramo ove procese, s obzirom na to da su ti lijekovi danas potrebni ljudima u cijelom svijetu, bez ikakva pretjerivanja”, rekao je.

Sputnik V temelji se na ljudskom adenovirusu kao vektoru, što je platforma i niza drugih cjepiva te lijekova. Cjepivo Pfizera i BioNTecha temelji se na adenovirusu majmuna.

Aleksandar Gintsburg, direktor Instituta Gamaleja Instituta, objasnio je ranije da su koronavirusi još davno postali mobilniji te je znanosti bilo jasno da bi mogli imati ključnu ulogu u različitim epidemijama čemu svijet danas i svjedoči. S obzirom na to, na tehnologiji su počeli raditi i rade proteklih 25 godina, kazao je Gintsburg.

Po njegovim riječima, “primarno nismo radili na tome radi kreiranja cjepiva, a u to smo krenuli 2014. kad smo počeli s razvojem cjepiva protiv ebole. Koristeći isti pristup, stvorili smo i to cjepivo koje je široko primjenjivano”, rekao je Gintsburg.