Rusija slavi 75 godina pobjede u Bitci za Staljingrad

FaH

Rusija slavi u petak 75 godina sovjetske pobjede u Bitci za Staljingrad, velike prekretnice u Drugom svjetskom ratu i simbolu ponosa i patriotizma koje Vladimir Putin želi utjeloviti u kampanji za svoj četvrti mandat.

Vojni mimohod s oko 1500 vojnika, oklopnih vozila i zrakoplova održan je ujutro u Volgogradu, kako glasi sadašnje ime Staljingrada. Dolazak Vladimira Putina na proslavu očekuje se tijekom večeri.

Bitka za Staljingrad (1942.-1943.), jedna od najkrvavijih u povijesti (1942.-1943.) s približno dva milijuna mrtvih, promijenila je tijek rata u Sovjetskom Savezu, dotad posve demoraliziranom zbog nekoliko teških poraza.

Rusi je još uvijek glorificiraju kao događaj koji je spasio Europu od nacizma.

Drugi veljače “vrlo je važan datum za nas”, istaknuo je pred novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Patriotizam kao državna ideologija

Kad su odnosi Moskve i Zapada na najnižoj razini od hladnog rata, ruskim vlastima “trebaju simboli” poput Bitke za Staljingrad “za promociju imidža zemlje koja je sposobna ostvariti podvige i pobijediti prije ili kasnije sve neprijatelje”, kazao je politički analitičar Konstantin Kalačev.

“Patriotizam u Rusiji postao je praktički državna ideologija”, naglasio je. komentira politički analitičar Konstantin Kalačev.

Proslava 75. obljetnice pobjede u Staljingradu odvija se usred izborne kampanje za predsjedničke izbore koji će se održati 18. ožujka.

Putin niže putovanja kako bi se gotovo svakodnevno susretao s radnicima ili studentima.

Već je 18. siječnja bio na svečanom obilježavanju 75. obljetnice prekida opsade Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga.

U opsadi Lenjingrada koja je trajala gotovo 900 dana od 1941.-1943. poginulo je između 600.000 i 1,5 milijuna osoba, po različitim procjenama.

Šest puta godišnje Vologograd postaje Staljingrad

U Volgogradu, gradu s milijun stanovnika na obalama Volge, ruski predsjednik trebao bi govoriti pred veteranima i položiti cvijeće na Mamajev kurganu, strateškom brdu, poprištu strašnih bitki između sovjetskih i nacističkih postrojbi na kojem se danas nalazi spomen-područje i kip visok 85 metara.

Tijekom jutra su vojnici, oklopna vozila i tenkovi, među kojima legendarni T-34, ponekad zvan “najboljim tenkom na svijetu” i jedan od simbola sovjetske pobjede na Hitlerom, defilirali širokim avenijama Volgograda, rekonstruiranog nakon rata.

Bitka za Staljingrad, pokrenuta u srpnju 1942., trajala je 200 dana i noći uz nemilosrdno njemačko bombardiranje iz zraka i nesmiljene ulične borbe. .

Drugog veljače 1943. kapitulirale su postrojbe njemačkog fedlmaršala Friedricha von Paulusa, opkoljene Crvenom armijom. Ta je predaja bila prva nacističke vojske od početka rata i izazvala je neviđeni Hitlerov bijes.

Ukupno je u bitci poginulo oko dva milijuna osoba sa svih strana, po službenim ruskim brojkama, a grad je ostao u ruševinama.

Posve rekonstruiran po naredbi sovjetskih vlasti, Staljingrad je preimenovan u Volgograd 1961., osam godina nakon Staljinove smrti.

Po odluci mjesnih vlasti gradu se šest puta godišnje privremeno vraća ime Staljingrad, posebno 2. veljače na obljetnicu pobjede u Bitci za Staljingrad i 9. svibnja kad Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom. (H)