Rusija protjeruje i hrvatskog diplomata?

Pixabay

Rusija će reciprocitetom uzvratiti na protjerivanje njihovih diplomata iz svjetskih država – koliko je ruskih diplomata moralo napustiti neku državu, toliko će se diplomata iz te države morati vratiti kući iz Moskve.

Najavio je to ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, četiri dana nakon prvog vala diplomatskih mjera protiv Rusije. Nije naveo detalje, ali među državama koje su protjerale ruske diplomate je i Hrvatska pa je logično za pretpostaviti da se mjera odnosi i na nju.

U četvrtak navečer nije bilo službene potvrde da je o mogućim diplomatskim mjerama obaviještena Hrvatska. Inače, mjere reciprociteta i simetričnost – protjerivanje istog broja diplomata i diplomata istog ranga – uobičajeni su odgovor na diplomatski izgon.

Hrvatska je protjerala jednog od četiri trećih tajnika ruskog veleposlanstva u Zagrebu zbog solidarnosti s Velikom Britanijom nakon napada nervnim otrovom na ruskog državljanina i Sergeja Skripala i njegove kćeri u Salisburyju za koje krivi Rusiju, pa bi mjera reciprociteta – jedan diplomat istog ranga – mogao imati utjecaja na rad u ionako malobrojnom hrvatskom diplomatskom predstavništvu u Moskvi.

Također, prema dostupnim podacima, Hrvatska u Moskvi nema trećeg tajnika, tako da će – želi li Moskva odgovoriti istom mjerom, ipak morati birati nekog višeg ranga, piše Večernji list.