Rusija postavila balističke projektile u Kalinjingradu

Litva je u ponedjeljak optužila Rusiju da je u eksklavi Kalinjingradu razmjestila projektile koji mogu nositi nuklearne bojne glave, a to se događa u vrijeme kada su veze Moskve i Zapada na najnižoj razini od završetka Hladnog rata.

Rusija je već prije slala svoje projektile Iskander u kalinjingradsku regiju, stiješnjenu između Litve i Poljske, koje su obje članice NATO-a, ali samo dok su se provodile vojne vježbe.

Moskva je tada isticala da je to odgovor na jačanje američke vojne prisutnosti u Baltičkoj regiji.

Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite tvrdi da su ovaj projektili raspoređeni radi “trajne prisutnosti”.

Grybauskaite, koja je razgovarala s novinarima, upozorila je da je njihovo razmještanje opasno za “polovinu” europskih prijestolnica.

Vladimir Šamanov, predsjednik Odbora za obranu u donjem domu ruskog parlamenta rekao je da u ponedjeljak da je sustav Iskander poslan u Kalinjingrad, ali nije naznačio o kojoj se količini radi niti koliko će dugo biti ondje rasopređen”.

“Da rasporedili smo ih”, rekao je kratko Šamanov.

Litavske obavještajne službe su u nedavnu izvješću ocijenile da je njihovo trajno raspoređivanje “neizbježno” i da će ga Moskva “najvjerojatnije predstaviti kao odgovor na NATO-ove mjere”.

Baltičke zemlje su izrazile nadu da će NATO na summitu koji u srpnju održava u Bruxellesu odobriti jačanje kapaciteta zračne obrane za to područje.

Iskander, prijenosni sustav balističkih projektila, za koji NATO ima oznaku SS-26 Stone,  zamijenio je sustav Scud iz sovjetskog doba. Njegova dva navođena projektila imaju domet do 500 kilometara i mogu ponijeti i konvencionalnu  ili nuklearnu bojnu glavu.  (H)