Rusija i Kina pozivaju na suzdržanost oko Sjeverne Koreje

Rusija i Kina su pozvale na suzdržanost oko sjevernokorejske krize nakon što je američki predsjednik Donald Trump tijekom vikenda rekao kako bi “samo jedna stvar djelovala” na Pjongjang, sugeriravši time na vojnu akciju.

“Moskva je pozivala i dalje poziva sve stranke uključene u sukob i svima onima koji su s njim povezani da budu suzdržani i izbjegavaju bilo kakve poteze koji bi samo pogoršali situaciju”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov o Trumpovim komentarima.

Dotaknuo se Trumpove najave da će povući SAD iz nuklearnog dogovora s Iranom, naglasivši da će to imati “negativne posljedice”.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je u Pekingu ponovila poziv svim stranama da budu suzdržane, a cjelokupnu situaciju je prozvala ekstremno složenom i ozbiljnom.
Kina se nada da nijedna strana neće poduzimati korake koji će iritirati drugu stranu ili pogoršati problem, te želi da svi govore i djeluju s oprezom, poručila je Chunying.

Nova testiranja

Sjeverna Koreja je u proteklim tjednima lansirala dvije rakete preko Japana i provela svoj šesti nuklearni test, što se sve protivi s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Čini se da Pjongjang nesmetano napreduje prema razvoju rakete s nuklearnom glavom koja bi mogla stići do američkog kopna.

Trump je više puta ponovio svoje protivljenje dijalogu sa Sjevernom Korejom. Prošlog je tjedna odbacio tu ideju kao gubitak vremena, dan nakon što je američki državni tajnik Rex Tillerson otkrio kako Washington ima otvorene komunikacijske veze s vladom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

“Naša se država neuspješno nosi sa Sjevernom Korejom već 25 godina, dajući milijarde dolara i ne dobivajući ništa zauzvrat. Mjere nisu funkcionirale”, objavio je Trump u ponedjeljak na Twitteru. U subotu je dao sličan komentar, istaknuvši kako će u slučaju Pjongjanga djelovati “samo jedna stvar”.

Hina