Rusija i Japan pozitivno o zajedničkoj izjavi Trumpa i Kima

EPA/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES

Rusija i Japan pozitivnim su riječima u utorak ocijenili zajedničku izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Una, ali kako ističe ruska strana, “vrag je u detaljima”, prenose agencije.

“Rusija je spremna pomoći u implementaciji dogovora – spremna je surađivati na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka te se nada da će rješavanje nuklearne krize deblokirati normalnu gospodarsku suradnju”, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je također ocijenio kako je susret dvojice čelnika rezultirao “značajnim korakom naprijed”.

“Ne možemo ništa drugo do li pozdraviti važan korak naprijed koji je postignut”, kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova u komentaru za rusku agenciju Tass.

“Naravno, vrag je u detaljima, i potrebno je s time se pozabaviti. No poticaj je, koliko vidimo, ostvaren”, dodao je.

Rusija i Kina, koje graniče sa Sjevernom Korejom, imaju relativno bliske diplomatske odnose s Pjongjangom.

I japanski premijer Shinzo Abe pozdravio je zajedničku izjavu kao prvi korak prema denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

“To vidimo kao korak prema sveobuhvatnom rješenju”, kazao je Abe u Tokiju nakon telefonskog razgovora s Trumpom.

Japan želi da Sjeverna Koreja pristane na potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju. Kim se u zajedničkoj izjavi obvezao da će “raditi u cilju potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka”.

Abe je također dodao da bi se želio zahvaliti predsjedniku Trumpu jer na razgovorima nije propustio spomenuti i pitanje otmica. Radi se o japanskom zahtjevu Sjevernoj Koreji da oslobodi preostale Japance koje je prije više desetljeća otela za obuku svoju špijuna. (H)