Rus kojeg SAD optužuje da je haker otkrio da je radio za Putinovu stranku

Ruski haker koji je uhićen u Španjolskoj po američkoj potjernici rekao je u četvrtak da je radio za stranku Ujedinjena Rusija predsjednika Vladimira Putina, te da strahuje da će biti mučen i ubijen ako ga se izruči, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Peter Levašov uhićen je u travnju, tijekom odmora u Barceloni. Američki tužitelji su ga nakon toga optužili za hakiranje i upravljanje mrežom desetak tisuća zaraženih računala koje su koristili kibernetski kriminalci.

Američki dužnosnici tvrde da ruske vlasti svakodnevno štite hakere od inozemnih optužbi prije no što ih unajmljuju za špijunske poslove.

Ruski hakeri su pod opsežnim istragama otkad ih je američka obavještajna zajednica optužila za miješanje u prošlogodišnje izbore za američkog predsjednika. Kremlj je više puta odbacio te tvrdnje.

Američki tužitelji traže 52 godina zatvora za Levašova koji odbija te optužbe i bori se protiv izručenja iz Španjolske. U četvrtak je sudu u Madridu rekao da posljednjih deset godina radio za stranku Ujedinjena Rusija.

“Prikupljao sam razne informacije o oporbenim strankama i dostavljao ih potrebnim ljudima u potrebna vremena”, prenosi RIA njegov citat.

Levašov nije otkrio više detalja o svom radu za Putinovu stranku, no rekao je da je služio kao časnik u ruskoj vojsci, zbog čega je imao pristup klasificiranim podacima. Ne zna se je li on u vojsci bio u svojstvu rezervista ili zaposlenika.

Sudskim istražiteljima je rekao i kako strahuje da će u Sjedinjenim Državama biti mučen da bi otkrio informacije o svom političkom radu ako im bude izručen.

“Ako odem u SAD, umrijet ću u roku godine dana. Oni žele dobiti informacije vojne naravi i o stranci Ujedinjena Rusija”, prenosi RIA.

“Bit ću mučen, a unutar godinu dana će me ubiti, ili ću sam to učiniti”, dodao je Levašov.

Njega se dugo smatra osobom koja stoji iza online persone Petera Severe koji se godinama nalazi na listi deset najaktivnijih spammera prema promatračkoj skupini Spamhaus.

Američki ga tužitelji optužuju da vodi neslavni Kelihos botnet, mrežu više od 100 tisuća zaraženih računala koje kibernetski kriminalci koriste za distribuciju virusa, ransomwarea, prijevara putem elektroničke pošte i drugih napada spamom.

I Rusija je prošlog tjedna zatražila Levašovo izručenje.

H/N