Rovinj: Započeli radovi na obnovi glavnog gradskog trga

Izvor: K. Branka

U Rovinju su započeli radovi na obnovi glavnog gradskog trga – Trga Maršala Tita.

Kako Nacionalno.hr doznaje , ovaj ambiciozan projekt predviđa opločenje i uređenje trga koji će se  provoditi u nekoliko faza na površini od 13.530 četvornih metara, a vrijednost investicije je tri milijuna eura. Planiran je završetak radova do kraja lipnja 2024., a osim glavnog rovinjskog trga, uredit će se i oni okolni.

Izvor: K. Branka

Podsjetimo, ugovore o građenju potpisali su rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga, predstavnici zajednice ponuditelja iz društva Adriaing, bujske podružnice Koper Inženjeringa i tvrtke Adriaing, kao i predstavnici tvrtki koje će izvoditi infrastrukturne radove, Plinare, Hrvatskog telekoma, Istarskog vodovoda i rovinjske Odvodnje.

Kako saznajemo iz Grada, prva faza projekta obuhvaća potez od Trga na Mostu do Malog mola, a njime se predviđa sanacija i rekonstrukcija kamenog, asfaltnog i betonskog popločenja i rubnjaka prema zatečenom povijesnom uzorku. Također će se provesti i kompletna rekonstrukcija i dogradnja infrastrukture. A budući da su tu brojni ugostiteljski objekti i restorani, radovi će biti organizirani tako da im ne ometaju rad.

Izvor: K.Branka

Osam godina pripreme

Projekt je pripreman punih osam godina. Riječ je o zahtjevnom i vrlo osjetljivom zahvatu s obzirom na njegovu lokaciju koja povezuje starogradsku jezgru s užim centrom grada, istaknuo je gradonačelnik Paliaga.

Danas je trg pretežno asfaltiran, a od originalnog kamenog opločenja preostalo je nešto uz rubove zgrada. Novim će se popločenjem i predviđenim popratnim sadržajima urbane, socijalne, društvene potrebe građana i turista uskladiti s povijesnom urbanističko-arhitektonskom strukturom trga i krajolikom, ističu iz gradske uprave.

Izvor: K. Branka

Danas je glavni gradski trg, ujedno i jedan od najposjećenijih trgova na Jadranu, barem kada je o ljetnim mjesecima riječ, posve neupečatljiv. Osim predivnih zgrada u okruženju, trg je u cijelosti asfaltiran s puno i previše šahtova. Usred trga smještena je tek fontana “Dječak s ribom“, koja bi u konačnici, nakon obnove, trebala biti maknuta. Kako će trg u konačnici izgledati, što će od urbane opreme sadržavati, hoće li konačno Rovinjci i njihovi gosti ovdje moći sjediti i uživati s pogledom na more, za sada ostaje nepoznato.

Izvor: K. Branka

Ipak poznato je da će ipak biti više zelenila?! Općenito je rečeno tek da će se „novim popločenjem i predviđenim popratnim sadržajima urbane, socijalne, društvene potrebe građana i turista uskladiti s povijesnom urbanističko-arhitektonskom strukturom trga i krajolikom te omogućiti funkcionalan, kvalitetan i sadržajno-kreativan boravak građana i gostiju na otvorenom javnom gradskom prostoru“.

“Iskopali smo” izjavu gradonačelnika  Marka Paliaga:

“Za koji mjesec započinjemo realizaciju jednog od najzahtjevnijih i najkompleksnijih projekata za naš grad. Opločenje i uređenje infrastrukture glavnog gradskog trga udahnut će novi život toj centralnoj gradskoj cjelini koja povezuje starogradsku jezgru s užim centrom grada.

Zahvat će se izvesti prema projektu istaknutog hrvatskog arhitekta Nenada Fabijanića, a novim će se popratnim sadržajima urbane, socijalne i društvene potrebe građana i turista uskladiti s povijesnom urbanističko-arhitektonskom strukturom trga i našim krajolikom”, rekao je tada gradonačelnik Marko Paliaga.

Dražen Prša/ Foto: K. Branka