U cilju poboljšanja kvalitete tjelesne sposobnosti, psihičke spremnosti, autonomije kretanja te općenito kvalitete života HVIDR-a NZI-NZZ je u sklopu projekta „Ronjenje 2019“-Resocijalizacija HRVI-a i oboljelih od PTSP-a i ove godine organizirala obuku ronjenja za HRVI-e i članove njihovih obitelji.

Sama obuka ronjenja odrađena je u vremenskom razdoblju od 01.-12. lipnja i to u prvom tjednu nakon predavanja i obuke na kopnu. U prvom dijelu se pristupilo obuci u kontroliranim uvjetima u bazenu u Zagrebu dok se u drugom tjednu u ronilačkim centrima u Puntu na otoku Krku i Viru odradio drugi dio obuke ronjenja na moru.

Nakon završne obuke svim onim HRVI-ma koji su se odlučili dalje baviti ronjenjem dogovoreno je polaganje za R1 ronioca u jednom od centara. Cilj samog projekta je bio psihološko i socijalno osnaživanja, podizanja kvalitete života HRVI-a a time i indirektno članova njihovih obitelji, kao i poboljšanje mobilnosti i uključivanje invalidnih osoba sukladno primjeni načela jednakih mogućnosti što u konačnici doprinosi podizanju i poboljšanju zdravlja invalidnih osoba.

Ronjenjem kao medijem je omogućena dostupnost i slobodno kretanje invalidnima otežane pokretljivosti, osiguravajući njihovu plovnost omogućili su im osjećaj ravnopravnosti sa drugima, što je doprinijelo njihovom osnaživanju i direktno utjecalo na porast njihovoj kvaliteti života. Konačni cilj projekta je svjedočenje samih polaznika HRVI-a o mogućnostima normalnog uključivanja u određene svakodnevne aktivnosti te korištenje hendikepa kao prednosti u svrhu zagovaranja i senzibiliziranja javnosti o dvostrukom odnosu prema problemu, izazovima i novim pristupima pa i samim rješenjima koja pokreću kao inicijativu “iznutra“, korisnici kao sami kreaotori rješenja.

Osim same obuke, sudionici su slobodno vrijeme iskoristili za posjet određenim povijesnim znamenitostima u Zadru i Ninu kao i „komunističkom“ zatvoru na Golom otoku. Upravo je Goli otok ostavio dubok dojam na sve sudionike nakon što su saznali broj ubijenih i umrlih kao i same metode koje su bile primjenjivane prema tim “političkim“ zatvorenicima na otoku, dok su se oni kao djeca kupali na susjednim otocima i mjestima uz obalu i nisu znali ništa o tom kao i veliki dio hrvatskog naroda.