Roditeljima ostavljene bebe mjesec dana zatvora

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo ispitalo je roditelje djevojčice ostavljene prije tjedan dana ispred župnog ureda u Brestju. Tereti ih se za kaznena djela napuštanja djeteta i povredu djetetovih prava, izvijestilo je državno odvjetništvo.

Tužiteljstvo tvrdi da je prvoosumnjičena majka u kasnim večernjim satima 20. srpnja, u nakani da ju trajno napusti, ostavila samu i bez nadzora svoju sedmomjesečnu djevojčicu na neosvijetljenom i usamljenom mjestu ispred župnog ureda. Ujedno, postoji osnovana sumnja da su oboje osumnjičenika, majka i otac, od početka 2014. do 25. srpnja 2017. kao roditelji dvoje maloljetne djece, počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava i da je prvoosumnjičenica ostavljala djecu bez nadzora i skrbi odrasle osobe u višestruko ugrožavajućim situacijama, a da drugoosumnjičenik (otac) nije prijavio nadležnim službama nestanak sedmomjesečnog djeteta, niti je poduzeo druge radnje u cilju pronalaska i zbrinjavanja djeteta.

Protiv oboje osumnjičenika sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela što je sudac djelomično prihvatio i protiv oboje osumnjičenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.