Roditelji poginulih branitelja: Živimo budućnost, zbog naše djece

Izvor: ezadar.rtl.hr

Predstavnici 43 udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata iz cijele Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika, došli su u Zadar. Za njihovu žrtvu, redom ističu, utjehe nema, njihova je glavna zadaća, kažu, očuvanje istine o Domovinskom ratu.

Za Mariju Kovač, ujedno predsjednicu Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Primorsko – goranske županije, ovakva su druženja od posebnog značaja. Njezin sin, izgubio je svoj mladi život u Petrinji, kao pripadnik 2. gardijske brigade – Gromovi. Nažalost naša su djeca otišla prije nas, koliko god budemo mogli izdržat ćemo na tome i na našim susretima da se ne zaboravi, kaže Kovač.

Mi živimo budućnost zbog naše djece – poručuje Lucija Kober, predsjednica Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, dodajući teško nam je bilo prihvatiti žrtvu, pa ni danas, ali evo nekako u ovom okruženju, nama to puno znači, jer tu se družimo i plačemo.

Zbog žrtve njihove djece za slobodu Hrvatske, njihove riječi imaju posebnu težinu, evo što mladima i ljudima koje vode ovu državu poručuje Roko Vranić iz splitske Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata: Uvijek će se klatno micati u lijevo i desno, ali da imamo svoju državu, da imamo svoju slobodu, to je ono što bi trebalo raditi, i mladima to prenositi.

Mjesec je studeni, dolaze nam tjedan sjećanja na žrtvu Škabrnje i Vukovara, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Zadarske županije, Tonka Bajlo kaže kako im se onda vrate sva sjećanja, a zatim dolazi prosinac kad je moj sin poginuo, to su veliki dani, ali za mene teški.

Danas je održana tribinu na temu Domovinski rat na području grada Zadra i Zadarske županije. Predavači su Danijel Kotlar, brigadir HV-a u miru i Marko Čulina, pukovnik HV-a u miru. Prethodno, roditelji poginulih branitelja na zadarskom Gradskom groblju odali su počast poginulima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća.

U sklopu višednevnog boravka u Zadru predviđen je i obilazak bojišnica gdje će se odati počast poginulim braniteljima kod spomen obilježja u Dračevcu, Škabrnji, Kašiću, Suhovarima i Zelenom Hrastu.