Ročište za otvaranje stečaja tvrtke Ljube Ćesića Rojsa zakazano za 30. svibnja

Rojs
Hina

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o imenovanju stečajnog upravitelja Markuševac gradnje d.o.o., građevinske tvrke kojoj je osnivač umirovljeni general HV-a Ljubo Ćesić Rojs te je za 30. svibnja zakazao ročište na kojem će se raspraviti pretpostavke za otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s više od 820.000 kuna utvrđenog duga.

Na prethodno održanom ročištu o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, Financijska agencija (Fina) je dostavila pisano očitovanje te je u cijelosti ostala kod podnesenog prijedloga za otvaranje stečajnog postupka. Zastupnik Markuševac gradnje očitovao se da ta tvtka svoju djelatnost, prijevoz rasutog tereta, ne obavlja više od tri godine, da nema zaposlenika, a da od imovine ima samo dva vozila.

Najnovije sudsko rješenje uslijedilo je nakon prijedloga Fine podnesenom još u studenome 2016. u kojem se navodi da postoje neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju duljem od 120 dana i u ukupnom iznosu od 822.373 kune. U prijedlogu Fine navodi se i kako ta tvrtka ima samo jednog zaposlenog, ali i otvoren račune i oročen novac u jednoj komercijalnoj banci. Osim tih podataka, kako se navodi, Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini te tvrtke.

Markuševac gradnja d.o.o osnovana je krajem 2007. s kapitalom od 20.000 kuna, a kao glavni predmet poslovanja navodi se projektiranje, građenje, uporaba i uklanjanje građevina, ali i savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem te, između ostaloga, promidžba – reklama i propaganda, turističke usluge u nautičkom turizmu, sportska rekreacija i organiziranje koncerata, priredbi, revija, izložbi, festivala, zabavnih igara i slično.

Osnivač tvrtke je umirovljeni general HV-a Ljubo Ćesić Rojs i bivši saborski zastupnik HDZ-a, a kao direktor je naveden Mladen Pešorda. Markuševac gradnja i Ljubo Ćesić Rojs spominjali su se u javnosti 2010. kada je taj umirovljeni general ponovno gradio svoju kuću u Markuševcu koju je nekoliko godina prije toga sam srušio bagerom jer za kuću nije imao potrebnu dokumentaciju. Kako se u medijima tada prenosilo, Rojs je poručivao da mu “dozvole ne trebaju jer je kuću rušio zbog Ive Sanadera”, te da je bivši premijer na njega “vršio pritisak” i učinio mu “veliku štetu”.

Zanimljivo je istaknuti i da je pokretanje stečaja Markuševac gradnje bilo oglašeno prošlog mjeseca na isti dan kada je sud za 20. ožujka zakazao ročište na kojim će se raspravljati prijedlog za zaključenjem stečajnog postupka nad Šezdesetšestom P, zadrugom za izgradnju prometnica kojoj je na čelu također bio Ljubo Ćesić Rojs. (h)