Robert Jankovics: „Vjerujem u senzibilnost ministra Tolušića prema važnosti tvrtke iz Petrinje, koja objektivno zaslužuje znatno veću kvotu od one temeljem koje je do sada radila“

Robert Jankovics-Darinko Dumbović/Nacionalno

U najmanju ruku maćehinski, nehumani, nepošteni i ponižavajući odnos države prema lokalnim drvo prerađivačima, kojima se „ispred nosa“ izvlače posječeni trupci, sječa i izvoz obavlja se bez njezinog nadzora, a lokalni drvoprerađivači ne mogu dobiti ono osnovno za svoj rad, sirovinu, dovodi do toga da se iz dana u dan osjećaju i vide eskalacije sa sve većim negodovanjima, što bi moglo prerasti u svojevrsnu „pobunu“ stanovništva na širem području Hrvatske, pogotovo na onim područjima gdje lokalne samouprave i stanovništvo živi stoljećima od šuma i šumskog bogastva.

Portal Nacionalno.hr doznaje da se na pojedinim pojedinim područjima Hrvatske stanovništvo, ako se ovakav odnos države i dalje nastavi, sprema i na radikalnije mjere, od zatvaranja prometnica, blokade pristupa šumskim područjima ali i prosvjedima na Markovom trgu.

Dosadašnje gospodarenje Hrvatskih šuma guši investicijsku i poduzetničku klimu što je najočitije na području Banovine, Like, Gorskog kotara gdje pojedini drvoprerađivači zapošljavaju više od stotinu radnika, no ovakvim odnosom države prema tom gospodarskom sektoru neizbježno će dovesti do još jednog „hrvatskog pomora“, odlaska mladih ljudi iz Hrvatske jer neće moći zadržati svoj posao u sredinama gdje žive, upravo zbog nerazumijevanja države koja drži ključ nad određivanju količine drvne mase koja se dodjeljuje manjim i srednjim drvoprerađivačima.

Nedavno smo bili svjedoci negodovanja ali i vapaja vlasnika pojedinih tvrtki koji trže drugačiji i pošteniji odnos prema raspodjeli kvote trupaca ali i zaustavljanje nehumanog uništavanja šuma čija drvna masa nestaje „tamo daleko“.

Najočitiji primjer zanemarivanja i okretanja leđa poduzetnicima je i petrinjski „NIL-Z“ d.o.o., koji zapošljava 180 radnika, proizvodi furnir i parket, ima lakirnicu i nalazi se u 7. skupini drvo proizvođača a postoji maksimalno 8 skupina. U toj tvrtki mladi poduzetnik Neven Žužić uspio je vlastitim sredstvima osuvremeniti proizvodnju, što pridonosi velikom stupnju dovršenosti u drvno prerađivačkoj djelatnosti, no sadašnjih 180 radnika zasigurno neće moći računati na daljnji ostanak na poslu jer nemaju potrebnu količinu drvne mase. Samo njima je primjera radi potrebno naj minimalnije 5000 m3 furnirskih trupaca za proizvodnju furnira i 15000 m3 pilanskog kapaciteta za proizvodnju parketa, na što se oglušuju nadležne institucije.

Problem firme NIL-Ž je taj što nemamo sirovine. Firme koje imaju tri zaposlena imaju veće ugovore od nas, a nemaju svoje pilane, nemaju obavezu vode, struje, radnika. To je negativno za Hrvatsku, negativno za Županiju i Grad Petrinju. Trenutno se ruši 15 tisuća kubika hrasta u Kotar šumi, a ni jedan kubik neće ostati na području Petrinje. NIL-Ž u tome svemu nema budućnost, investirali smo, ovdje pet godina nije bilo ni vode ni struje, dva mjeseca su bageri samo čistili da uopće možemo funkcionirati, zaposlili smo ljude, bazirali smo se na ovo područje, ali nećemo imati budućnost bez sirovine, kaže Žužić.

Gradonačelnik Grada Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović odlučan je u namjeri da se ovakvom maćehinskom odnosu države prema Banovini, Petrinji, stane na kraj.

„Želim Vam biti podrška i u Saboru i želim senzibilizirati saborske zastupnike da im otvoreno kažemo da se ovdje stvarala Domovina Hrvatska, da Domovine ima svuda, samo je nema tamo gdje smo prolijevali krv. Mnogi ne razumiju gdje mi živimo, misle da mi nismo ni bili u ratu i njima treba dati do znanja da ovdje ne želimo imati samo ono što smo imali nekada i neka nam ostave hrvatske šume i neka povedu brigu da one kvote ne razvijaju još više razvijene nego da razvijaju nas koji nismo razvijeni.

Ako se u Kotar šumi sječe 15 tisuća kubika, a nama ne pripada ni jedan, onda definitivno država mora reći da smo mi ovdje područje koje nema budućnosti jer neki drugi imaju budućnost na temelju našeg prirodnog resursa i bogatstava. Čestitam Vam na hrabrosti, imat ćete moju podršku, znam da radite težak posao i znam da bez te podrške nećete moći opstati“, kazao je Dumbović.

Koliko je situacija ozbiljna i neke političare dovela u razmišljanja, najbolje govori izjava za Nacionalno.hr u ime Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika Roberta Jankovicsa koji je kazao:

“Od gradonačelnika grada Petrinje i saborskog zastupnika Darinka Dumbovića upoznati smo sa problemom. U tijeku je natječaj za kvote za 2018. godinu na koju se prijavila i tvrtka NIL-Z iz Petrinje. Moramo biti svjesni da odluku temeljem kriterija donosi Ministarstvo poljoprivrede.
Vjerujem u senzibilnost ministra Tolušića prema važnosti ove tvrtke iz Petrinje, koja objektivno zaslužuje znatno veću kvotu od one temeljem koje je do sada radila”, kazao je Robert Jankovics.

Kolika će biti senzibilnost ministra Tolušića očekuje da se vidi, ali također i da odgovori na pitanja koja su mu upućena kako bi mu se „pojasnile“ prilike stanja na terenu i stvarnost koja očekuje Hrvatsku ako se nastavi sa ovakvim, dosadašnjim odnosom države prema lokalnim drvoprerađivačima.