Robert Jankovics: “Kolega Bauk, vaš osobni prijedlog oko promjena naziva Kluba zastupnika nacionalnih manjina neće dobiti potporu”

Robert Jankovics/Nacionalno

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk predložio je da se predstojećim izmjenama saborskog Poslovnika ukine naziv Klub zastupnika nacionalnih manjina. Na njegovu izjavu, odnosno prijedlog, reagirao je za Nacionalno.hr potpredsjednika Kluba zastupnika nacionalnih manjina Robert Jankovics, što prenosimo u cjelosti:

“Kao dio vladajuće većine, promjenama Poslovnika Hrvatskog Sabora pristupili smo sa namjerom da isti doprinese kvalitetnijim raspravama u Hrvatskom Saboru, a vjerujem i najkvalitetnijim zakonima. Stoga smo predložili i već mjesecima usuglašavamo mjere kojima bi se smanjio utjecaj replika zastupnika, a povećala vrijednost pojedinačnih rasprava, ali i učinili što je potrebito da se rasprave ne prekidaju stankama koje prečesto služe za obraćanje pojedinih klubova i zastupnika prvenstveno sredstvima javnog priopćavanja, a prekidaju raspravu o točki dnevnog reda.

U sve te izmjene imali smo namjeru pridobiti i potporu oporbe, čak im je ponuđeno i da aktualni sat imamo na mjesečnoj osnovi umjesto dosadašnjih kvartalnih – ali za sada u tome nismo imali previše uspjeha.

Tekst izmjena Poslovnika u završnoj je fazi usuglašavanja, u njemu više izmjena teško da će biti i nakon provedene rasprave.

Kako je kolega Bauk zastupnik sa puno iskustva, i on to već odavno zna, pa u tom svjetlu on vrlo dobro zna i to da njegov osobni prijedlog oko promjena naziva Kluba zastupnika nacionalnih manjina razumljivo neće dobiti potporu. Niti zastupnika vladajuće većine, a želim vjerovati niti zastupnika SDP-a, kao niti razumnog dijela saborske oporbe.

Da je to uistinu htio, SDP je izmjenu naziva Kluba zastupnika nacionalnih manjina mogao napraviti u lipnju 2013. godine kada je iz pozicije vlasti usvajao aktualni Poslovnik…”