Rijeka- Skup podrške Matku Škalameri

Pred zgradom zatvora u Rijeci u srijedu navečer je održan prosvjedni skup u znak podrške Matku Škalameri, puštenom popodne iz istražnog zatvora, a na skupu, koji je zaustavio promet Ulicom Žrtava fašizma, po procjenama novinara, bilo je nešto više od dvije tisuće ljudi. 

 Skup je organizirao Klub navijača Armada a njegov predsjednik Đoni Božić istaknuo da su se okupili kako bi podržali Matka Škalameru i “sve buduće Škalamere”. Kako je naglasio, “da se više ne dešava medijski linč, huškačko novinarstvo i slične stvari”.

 Pripadnici Armade i drugi građani skupili su se na stubištu uz Trg 128. brigade HV te krenuli prema zgradi suda i zatvora, ispred koje ih je dočekala skupina prosvjednika iz braniteljskih udruga pristigla sa suprotne strane ulice.

  Tajnik KN Armada Denis Povh istaknuo je da ih je okupila “napravda učinjena Matku te probudila reakcija u svima”. Došli smo zbog Matka jer to sutra može biti bilo tko drugi, rekao je. 

  Ovdje su oni kojima je u opisu posla pozivati na slobodu, i koji se najčešće pozivaju na slobodu govora, a oni su oduzeli slobodu čovjeku koji je spasio tisuće života i popeo se na Himalaje, rekao je Povh i ocijenio da su ga razapeli oni koji se nisu popeli ni na kat svoje redakcije ili svoje političke stranke. Kako je ocijenio, ovu situaciju pokušale su iskoristiti različite političke opcije, kako bi dobile koji politički bod.

Povh je rekao kako ne trebaju “sve one neprofesionalne novinare koji razapinju obične ljude preko naslovnice imenom i prezimenom, a boje se objaviti imena kriminalaca i ubojica. Ne trebamo političare koji se bore sa sebe i svoje interese a ne štite nas, niti pravosuđe koje služi političkim igrama”, zaključio je.

 Sudionici skupa su izvikivali “Škalamera”, pjevali zborno pjesme kao “Oj, hrvatska mati” i “Najdraža Rijeko”. Skup je završio nakon pola sata te je otvoren promet ulicom, a sudionici su se mirno razišli.

 Istaknutog člana Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Rijeka i jednog od njenih utemeljitelja, pročelnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka i alpinista Matka Škalameru policija je osumnjičila za upućivanje ozbiljnih prijetnji 70-godišnjem Dobrivoju Arsiću 20. kolovoza u Viškovu zbog nacionalnog identiteta te tjelesni napad u kojem je Arsić lakše ozlijeđen. Kako je izvijestila policija, sukob je izbio 20. kolovoza oko 20 sati, zbog parkiranog automobila ispred stambene zgrade u Viškovu.  Arsić je tvrdio da ga je Škalamera vrijeđao i napao kao Srbina.

  Škalamera je uhićen u subotu, 24. kolovoza. U nedjelju mu je sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma, temeljem prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci odredio jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru radi sprečavanja utjecaja na svjedoke.

Nakon što su ispitani svi svjedoci, nije bilo razloga za daljnje zadržavanje u istražnom zatvoru pa je Škalamera u srijedu popodne  pušten da se brani sa slobode. 

 Proteklih dana podršku mu je uputilo mnogo osoba na društvenim mrežama i u komentarima na novinske tekstove, kao i Civilna zaštita te Hrvatska gorska služba spašavanja, čiji je bio aktivan član, uglavnom uz nevjericu da bi on mogao počiniti djelo za koje je osumnjičen – prijetnje i fizički napad zbog nečije nacionalnosti.

(Hina)